Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

heremietkreeft
heremietkreeft - 23-04-2019 11:04:37
Geldzaken & Recht

Ex recht op erfenis bij samenlevingscontract?

Toch ook even hier geloet op enkele reacties op diverse plekken n.a.v. mijn verwijzing naar boek 4 en niet kunnenn lezen.
m.b.t. de vraagstelling is het van belang om na te gaan wat er ditaangaande in de samenlevings overeenkomst is gesteld (waar alsdan de wettelijke regels aangaande overeenkomsten van toepassing kunnen zijn) en het testament van de erflater. als dat er niet is gelden de bepalingen m.b.t. erfrecht in boek 4, afd. 1 en eventueel verder.

n.a.v opmerkingen van enkele criticasters merk ik op dat het geheel in boek 4 is ook echt zeer lastige en taaie kost en als je de jurisprudentie er ook nog bij haalt nog taaier maar hoe het ook gewend of gekeerd wordt:
hetgeen in de samenlevingsovereenkomst en/of testament van erflater is geregeld is bepalend en als er niets is geregeld geldt dat in het geval van nalatenschap er sprake is van gelijkstelling! en gelijkstelling betekent zeer simpel niets meer en minder dan gelijkstelling.  

maar dan dan nu toch ook meer even een citaat uit de toelichting van 4:8  1. betekenis. het erfrecht is eveneens van toepassing op personen die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan in de zin van afdeling 5a van boek 1. men bedenke daarbij dat het geregistreerd partnerschap wat betreft afstamming niet op één lijn kan worden gesteld met een huwelijk ........ . 

boek 1 behandelt het personen en familierecht, boek 4 erfrecht, erfopvolging, wilsbeschikkingen etc. 
dus heb ik voor de criticasters een dringend advies: schaf zelf het burgerlijk wetboek aan in de versie met ook de toelichtingen. en ontdek dan dat naast lezen er ook sprake moet zijn van begrijpen en zelfs als er eigen twijfel is aan begrijpen, dan juriusprudentie nagaan. 

dan blijft bovendien het ultieme gegeven dat wij geen rechter zijn en het uiteindelijk een rechter is die de beslissing neemt op basis van de aanghoorde argumenten, vigerende wetgeving, jurisprudentie en zijn/haar interpretatie!