Rapporteren

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Tr
Tru. - 14-01-2020 00:34:31
Geldzaken & Recht

Bedrag kostgeld gehandicapte dochter hoe bereken je dat

hallo,
 
eigenlijk is het mijn schuld dat het zo word beantwoord want zoals ik al in mijn vraag vertelde had ik een halve middag zitten te typen en bij het corrigeren van een typ fout was alles ineens weg.


ik had de vraag niet half neer moeten zetten, dan krijg je dit……


nou ik zal maar een toelichting geven want er zijn sommige mensen die reageren alsof ze er alles vanaf weten en een mening hebben die niet echt chique is.


en andere geven toch wel weer nuttige tips daar ben ik blij mee.
allereerst mijn dochter is rond de 30 jaar en woont gewoon thuis af en toe gaat ze logeren bij een logeerplek en ook gaat ze naar de dagbesteding dit word of van het pgb of zorg in natura betaald. zonder een ciz indicatie kom je namelijk geen zorg verlenend woon/zorgcentrum of tehuis meer binnen en zoals in haar geval dagbesteding/logeerplek. want alles draait om geld  bij de zorgverlening ---afdeling administratie loopt voorop heeft een betere cao en hoeft het vuile werk niet te doen.


als ik het goed zeg heeft ze vanaf haar 6e al een pgb  dat weet ik niet meer precies
ik zelf heb eigenlijk gewerkt tot 2006 en heb vanaf 2006 mezelf uitbetaald via het pgb omdat dit ook zo geïndiceerd was door het ciz. ik heb hier nooit gebruik van willen maken omdat het pgb geld voor haar was . ik werkte in de catering en mijn man zat bij het openbaarvervoer hij was trambestuurder . het was af en toe lastig maar omdat mijn oudste nog thuis woonde (5 jaar ouder) lukte het allemaal wel.  doordat mn man een ongeluk kreeg (door 2 dronken gasten van de weg gereden) lag in de vernieling en ik had het wel een beetje gehad zo alles bij elkaar. mijn man kwam dan ook met w.a.o  thuis te zitten. ik ruimde na het werk dan als ik thuis kwam ook daar nog even de koffie kopjes op
als je  werkt allebei en eigenlijk hartstikke happy bent met de dingen die je hebt,  kan je wereld eigenlijk niet meer stuk (denk je).
omdat mijn dochter volwassen werd moest er bewind voering plaats vinden dus dan ben je verantwoordelijk over financiën en van de rest  ze kreeg een wajong uitkering en eigenlijk nooit aan gedacht maar afgelopen december kreeg ik een van de rechter te horen dat het niet transparant genoeg was en dat er een andere rekening geopend moest worden leefgeld rekening) en zij kostgeld moest gaan betalen en vooral een pasje met haar naam , want nu was er geen duidelijkheid over wat er voor haar werd uitgegeven en gekocht ze scheurt veel kleding en gaat van ondergoed tot spijkerbroek en truien maakt niet uit oud of net nieuw dus ja o.a. veel aan kleding
nouja dat snapte ik wel maar aan de andere kant dacht ik, ik ben haar moeder ik zou haar nooit te kort doen. maar niet iedereen zou zo denken en later vertelde de notulist dat ze weleens rekeningen met 3x een aankoop van een tv en pc  voorbij hadden zien komen…..op de rekening van iemand  met een visuele beperking, ja die snap ik ook nog wel.

maar goed ik zorg al meer dan 30 jaar voor haar en nee ik hoef er niets aan te verdienen of zoals werd geïnsinueerd. maar ik lees bij het nibud niets dat voor mij een berekening kan maken over  het huishoudelijke werk voor gehandicapten. ja over het wassen  en  wat een 40 graden was kost en 60 graden kost. en dat b.v. de tijd dat je met wassen en strijken (huishoudelijk werk) bezig bent mag je minimum loon berekenen. enne wat douchen 5 min per keer kost. want ja ze moeten nu eenmaal een bijdrage aan het huishouden leveren als ze volwassen zijn.


de vergoedingen die je als mantelzorger kunt krijgen voor het  werk wat je met liefde doet is soms lachwekkend. dus jezelf rijk rekenen kan wel maar alleen als je niet kan rekenen……er word niet eens beseft wat een werk het ieder jaar  is om alleen al de zorg contracten in te vullen en versturen naar de zorg instelling en terug te ontvangen vervolgens  naar de svb terug te sturen.dus word ik voor het blok gezet en moet kostgeld te gaan berekenen. dit kostgeld gaat inderdaad puur over de vast lasten maar over de huishoudelijke dingen moet ik dat ook nog gaan berekenen??? of telt dat alleen voor mensen die werken en of uitkering hebben. het meeste gaat over mensen die of budgettering nodig hebben of mensen die kinderen hebben die en of wel of niet of te veel of te weinig kostgeld willen betalen.


@gerbera  je mag mijn plek wel innemen hoor  zelfs mijn zo riante salaris voor 1 maand mag je voor 3 weken hebben als je al piept omdat niet alles werkt zoals jij het wil.


maar ik ga dan op vakantie!!!!! jippieeeee


kom maar even in mijn leven, en  een stuk beleven dan bedenk jij je nog wel  3x over je uitspraak dat je twijfelt aan mijn vraagstelling.


 


maar goed wat was mijn vraag ook weer??? owja  kostgeld en hoe je dat berekend ????? gr tru