Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 14-02-2020 19:45:58
Geldzaken & Recht

Rechten huurder sociale huurwoning?

Kennelijk heeft de verhuurder weet van de 'bijna brand'. hoe kan dat, wanneer er slechts bijna brand was? als er uiteindelijk niets aan de hand was, dan zijn verhuurder en hulpdiensten toch nergens van op de hoogte? 

of was er toch eigenlijk al sprake van een beginnend brandje, met reeds schade aan het eigendom van de verhuurder? en/of waarvoor hulpdiensten zijn uitgerukt?

de verhuurder mag allereerst natuurlijk opkomen voor het eigen belang: goed beheer van de woning en zorgen dat deze in goed verhuurbare staat blijft. voorts heeft de verhuurder plichten ten aanzien van de andere bewoners in het complex: deze buren huren in de meeste gevallen immers van dezelfde woningcorporatie. de verhuurder moet het woongenot van deze overige huurders bewaken. wanneer er sterk verhoogd risico op calamiteiten is, dan wordt het woongenot van deze overige bewoners ernstig verstoord. 

voorts heeft de huurder de nodige plichten richting de verhuurder. onder andere moet de huurder zich gedragen als 'goed huisvader'. een dutje doen, al dan niet als gevolg van geestelijke, lichamelijke of medische omstandigheden, terwijl er een pannetje op het vuur staat, staat haaks op de plicht om je als 'goed huisvader' te gedragen.
ook heeft de huurder de plicht om de woning schoon en veilig te houden, de eventuele tuin te onderhouden etc. wanneer deze plichten van de huurder bij herhaling worden overtreden, kan de verhuurder inderdaad (met succes) de rechter vragen om het huurcontract te ontbinden.

daarnaast kan de verhuurder het ook simpelweg een sociale plicht vinden om aan te dringen op verhuizing, wanneer de bewoner alleen woont en (kennelijk) veel zorg en/of toezicht nodig heeft. verhuizing naar een geschikte zorginstelling zal dan in de meeste gevallen ook voor de bewoner zelf de beste oplossing zijn.