Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

heremietkreeft
heremietkreeft - 15-02-2020 10:56:15
Geldzaken & Recht

Moeder wil incassobureau sturen nav schenking

Een aardige moeder is dat. gegeven blijft gegeven tenzij uw moeder heel duidelijk kan bewijzen dat er sprake is van een leenovereenkomst.

kennlijk een kwade invloed van de nieuwe vriend. in beginsel: laat haar maar een incassobureau inschakelen want indien zij het echt terugvordert kan dat uitsluitend via een beslissing van een kantonrechter en op basis van een dagvaarding van een echte gerechtsdeurwaarder. laat u dus niet bang maken maar vraag voor alle zekerheid advies bij http://www.juridisckloket.nl" target="_blank">www.juridischloket.nl of zoek contact met een in nalatenschapszaken gespecialiseerde advocaat die het eerste adviesgesprek gratis doet (adres ook te verkrijgen via het juridisch loket of mogelijk kent u zelf iemand.

ps. of het mag? ja, proberen kan altijd met groot lef maar rechtmatig is het niet als er geen bewijs van lening is.

2e ps: als er m.b.t. het overlijden van uw vader sprake was van een testament is het van belang om dat na te gaan. ik neem evenwel aan dat dat er niet was en de wettelijke verdeling van toepassing ie geweest maar waarbij uw moeder het vruchtgebruik heeft verkregen. in beginsel man men dan zelf doen wat men wil en dat betekent dat men u ook een schenking kan geven. ik kan het nog specifiek nagaan maar indien hetgeen zij aan u heeft geschonken niet meer is dan het bedraag van uw wettelijke erfdelen heeft zij m.i. ook op die basis helaaml niets te willen. 

mogelijk heeft u ook hier iets aan indien bijv. het geschonken bedrag inderdaad uw aandeel in de nalatenschap was. hoe dan ook blijft aan de orde: gegeven is gegeven.