Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

newmikey
newmikey - 26-07-2020 10:37:16
Geldzaken & Recht

Heeft er iemand meer info over stichting kindervriendin? dit ruikt naar fraude.

De link met voorgaande vrijwel identieke (en frauduleuze) stichtingen die kaarten aan de deur verkochten, exact gelijke webteksten gebruikten etc. was al gelegd dus nu maar eens wat forensics loslaten op de eigen website van deze stichting. ondanks al het tegenspartelen zijn er gewoon te veel zaken die niet kloppen aan het hele verhaal. ik ben voor alle zekerheid ook nog eens in de door de "stichting" geplaatste activiteiten gedoken, met name die van 7 juli 2019. 
 
de stichting zegt hierover "we zijn met ±100 kinderen uit het asielzoekerscentrum (azc) rijswijk naar het plaswijckpark in rotterdam geweest". 
 
verder gaat het verhaal "we zijn met een grote bus naar het kamp gereden en we hebben daar kinderen maar ook ouders meegenomen naar het park. ... midden op de dag zijn we ook met z’n allen lekker gaan eten in ‘het huis van de heuvel’ in het park. daar kregen de kinderen een frietje, drankje en ijsje. achteraf kregen alle kinderen een cadeaupakketje / knuffel naar keuze. deze knuffels werden gedoneerd door de speelbank in zoetermeer. het was een geslaagde pretdag !"
 
als we gewoon aannemen dat "een grote bus" slaat op méér dan één bus zou het verhaal nog wel kunnen kloppen. voor ±100 kinderen heb je minimaal 25 begeleiders nodig (mogelijk meer aangezien de foto's een aantal meervoudig gehandicapte kinderen laten zien die 1-op-1 begeleiding vereisen) en dat past niet in één bus, zèlfs niet in zo'n grote dubbeldekker. er zijn wat groepsfoto's en die laten zo'n 20-30 kinderen zien. de t-shirts lijken bedrukt maar op één foto is duidelijk te zien dat het gewone witte t-shirts zijn met daarop een rechthoekige kleuren sticker uit de printer. 
 
dan naar het "huis van de heuvel" in het plaswijckpark waar lekker gegeten schijnt te zijn. daar zijn twee dingen mee mis: het "huis van de heuvel" staat in breda. in plaswijck is er wel een "huis in de heuvel" maar dat is een speelparadijs en géén restaurant. daarnaast ligt het "restaurant in de heuvel" waar dan weer wèl gegeten kan worden.
 
de knuffels werden gedoneerd door de "speelbank in zoetermeer" en ook deze bestaat niet - wel de "speelgoedbank ikros zoetermeer" en laten die nou een fb pagina hebben waar ze elke actie op vermelden! terugscrollen naar 7 juli 2019 levert echter niets op, nada, noppes. de speelgoedbank pakt breed uit in de weken ervoor (53 kinderen van speelgoed voorzien) en wat algemener in de week van 7 juli maar niets over een azc uitje, kindervriendin, plaswijckpark of busreisjes.
 
dan een zoektocht in de plaatselijke krantjes en websites van zowel rijswijk als zoetermeer - een tweetal tot de nok toe gevulde dubbeldekkerbussen met kids uit een azc op een vrijwilligersuitje zouden die blaadjes toch wel gehaald hebben? hmm, ik kon niets vinden maar misschien niet diep genoeg gezocht? activiteitenpagina van de website van het azc in rijswijk? nop. dan nog als laatste een reverse image search op internet via zowel google als tineye, twee beproefde zoekmachines die elk gebruik van een afbeelding op een (nieuws)site naar boven halen: 0 hits (behalve dan op de eigen site van deze stichting). de foto's zelf zijn gestript van de z.g. exif informatie waardoor de datum van de opname niet meer te achterhalen is.

op een van de foto's is een leesbaar speelblad te zien met een piratenspel - niet van het plaswijckpark maar van het westerpark in zoetermeer. in dat laatste zijn blijkbaar ook de leuke bowlingbaan plaatjes gemaakt waarop een klein groepje van ca. 20 kinderen te zien is. dat is dus die activiteit van 28 december 2019.
 
ik zeg dus niet dat er nooit kinderen op een uitje zijn geweest maar plusminus 100 kinderen naar het plaswijckpark? mwahhh, bedenk zelf hoe logisch dat nu nog klinkt. een stichting die leuke dingen doet heeft dit soort gesleutel met feiten toch niet nodig?