Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ro
Rob Koch - 12-05-2021 11:43:48
Geldzaken & Recht

Fishing sms

Tijdens mijn awareness presentaties vertel ik altijd het volgende over hoe je phisjing kunt herkennen: 
 
bij phishing wordt er misbruik gemaakt van gewone menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, onwetendheid, naïviteit, angst, etc.
dit zijn eigenschappen die we allemaal kunnen hebben. hackers weten dit. daarom is het sturen van grote hoeveelheden phishing berichten voor hackers zo succesvol. veel mensen trappen erin.

om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van phishing (let op: niet alleen via e-mail maar ook vaak via sms, whatsapp, facebook en zelfs via de telefoon of via een gewone brief) kun je het beste het volgende onthouden.
1. klik niet direct op een link als je een e-mail krijgt met een onverwacht of "verrassend" bericht.
2. check eerst eens goed waar het bericht vandaan komt. ken je de afzender? klopt het domein wel? (bijv. "s.id" is geen website van de overheid!)
3. waar wordt je naartoe geleid als je de link aanklikt? dat kun je linsonder op je scherm zien als je met de muis over de link gaat. (let op: niet klikken!)

naast deze "technische" controle moet je ook eens goed nadenken over de inhoud van de mail.
1. is het een onverwachte "zéér aantrekkelijke, eenmalige" aanbieding van een of ander product? wees op je hoede! 
2. heeft de mail een onderwerp wat groots in het nieuws is? pas dan op! we hebben bijvoorbeeld veel phishing e-mails gezien die over "corona" gingen.
3. is er een (tijds)druk? moet je snel iets doen want anders zijn er consequenties? dit is kenmerkend voor phishing berichten.