Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Pe
Peter Uges - 21-06-2021 09:16:27
Huishouden & Energie

Ik mag geen airco hebben

Oplossing: plaats plank in openstaand raam met juiste doorlaat . plank aan zijkanten voorzien van pijpisolatie. warme lucht komt dan niet naar binnen. vergeet niet deze vast te zetten en te verwijderen ook als je maar even het huis verlaat (inbrekers!!) 
.
een zeer goed werkend alternatief is water sproeien op het dak (in overleg met eigenaar). het verdampende water koelt dan het dak afhankelijk van de weersomstandigheden aanzienlijk (6 tot >10 gr c).
het betreft een vorm van z.g. directe adiabatische koeling. belangrijk daarbij is om voor je met het sproeien begint, eenst de tuinslang volledig door spoelt waarbij het water in een putje of regenpijp terecht komt!! dit om zo het risico van legionella besmetting te voorkomen.

waarschuwing gebruik geen goedkope aircooler gebaseerd op het verdampen van water in huis. die koelen maar een paar graden (2 tot 3 gr c) de vochtige lucht komt dan in huis en zorgt ervoor dat het er erg vochtig wordt en benauwd. vooral personen met longproblemen e.d. hebben daar erg veel last van. men noemt dat de gevoelstemperatuur. het risico van bacterien is bovendien niet denkbeeldig. meer informatie kun je vinden op de voorlichtende webside van het opleidingscentrum go te ede. zie daar  www.airco-kenniscentrum.nl. 
ook het verhaal van dit soort units over koelen met behulp van een ijsblok in het water helpt niet, omdat de koelcapaciteit is gebaseerd op het verdampen van water. het gaat te ver om daar hier verder op in te gaan, maar de watertemperatuur is bij adiabatische koeling nauwelijks van invloed op de mate van koelen. een ventilator is dan goedkoper en koelt beter.