Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

newmikey
newmikey - 11-09-2021 12:17:23
Computers & Telefonie

Laptop staat vast

De oorzaak staat ongeveer midden in het scherm: "failed to remount '/' read-only: device or resource busy" en is inderdaad terug te voeren op een ontladen accu.

als linux opstart, doet het dat vanuit een vrij minimale bootloader - een heel klein bestandje op een aparte partitie - die in zijn geheel in het werkgeheugen geladen wordt (net als bij windows, osx en elk ander besturingssysteem) en de initiele taken van het opstarten op zich neemt en dan op een gegeven moment de controle afgeeft aan het geinstalleerde systeem op de werkpartitie van de harde schijf. dat afgeven lukt hier niet - blijkbaar kost het inlezen van zo veel data van de ssd te veel stroom die de accu niet meer kan leveren. gevolg: de schijf koppelt niet volledig en de hand-off aan het geinstalleerde systeem lukt niet.  

'/' in linux is het zogenaamde root device, de basis harde schijfpartitie waar ondermeer alle systeembestanden op staan die benodigd zijn om het besturingssysteem te starten. als root niet aangekoppeld kan worden, kan de kernel niet gevonden worden en kan systemd (de taakbeheerder) geen diensten starten. het opstarten mislukt dan faliekant.

dat er na opladen gewoon weer doorgestart kan worden is ook op bovenstaande terug te voeren: aangezien de root partitie nooit is geladen, zijn er ook géén bestanden beschadigd ("gecorrumpeerd") - zie het als een soort extra beveiliging.