Rapporteren

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 19-09-2021 23:16:14
Huishouden & Energie

Stroom voor 25 euro permaand ?

Hier zit geen python onder het gras. 

de teruggave energiebelasting is een vast bedrag per jaar van 559 euro.
de vaste kosten van een elektra aansluiting (netbeheerder + vaste kosten energieleverancier) zijn een kleine 30. 
zou je alleen een aansluiting hebben en niets verbruiken, dan heb je dus een jaarlijkse energierekening van ca -260 euro. ofwel: dat geld krijg je!

maar je gebruikt natuurlijk wel stroom. de huidige stroomprijzen zijn zo'n 26-28 cent per kwh. gebruik je ongeveer 1000 kwh (erg weinig, maar haalbaar voor een één persoons huishouden), dan zou de stroomrekening op jaarbasis ongeveer 0 euro zijn.

in dit geval is in de proefberekening een geschat jaarverbruik van 2000 kwh opgegeven. 2000 kwh kost ongeveer 520-560 euro. trek daar het negatieve bedrag aan vaste 'kosten' vanaf en je komt op jaarbasis op een kleine 300 euro aan kosten voor stroom. dat is 25 euro per maand. een verbruik van 2000 kwh per jaar is haalbaar voor 1 a 2 persoons huishoudens. dus ja, de proefberekening kan kloppen.

maar als u met een gezin van 4 a 5 personen bent, dan zal het werkelijke bedrag al snel het dubbele zijn.

waar voor u misschien het addertje zit, is het feit dat de proefberekening alleen over elektriciteit gaat. meestal is er ook nog een gasaansluiting, die wordt gebruikt voor verwarming en warm water. als er geen gas is, dan kan er sprake zijn van stadsverwarming via een energieleverancier of blokverwarming via de verhuurder of vve. voor de meeste huishoudens liggen de kosten voor verwarming véél hoger dan de kosten voor elektriciteit.