Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Fa
Familie Timmer - 26-09-2021 20:49:47
Geldzaken & Recht

Bankzaken overleden moeder

Allereerst sterkte met het verwerken van het verlies.

er is meer informatie nodig, om iets zinnigs te kunnen antwoorden.

1. is er een testament waarin u officieel als executeur bent benoemd, of heeft u de afwikkeling op zich genomen met instemming van de anderen?

als er een testament is, en u bent daar als executeur benoemd, staan in het testament de rechten, bevoegdheden en verplichtingen van de executeur. daarnaast gelden de wettelijke regels. een van de verplichtingen van de executeur is het geven van informatie aan erfgenamen die daar om vragen. u kunt dus beter niet zonder reden weigeren. een andere verplichting van de executeur is, een beschrijving van de nalatenschap te maken ("boedelbeschrijving") en de schulden te voldoen. de boedelbeschrijving moet op verzoek aan de erfgenamen worden gegeven.

2. bent u alleen benoemd als executeur, of ook als afwikkelingsbewindvoerder? een executeur mag niet de erfenis verdelen. hebt u de nalatenschap verdeeld zonder bewindvoerder te zijn, of zonder toestemming van alle erfgenamen, raad ik dringend aan, een advocaat of notaris om raad te vragen. 

3. als er een testament is, is de oudere zus daar ook als erfgenaam aangewezen? (u schrijft over 5 erfgenamen). zo ja, is niet goed te begrijpen dat een advocaat het over de legitieme portie heeft. dat speelt alleen wanneer uw zus niet als erfgenaam is aangewezen bij testament. dat noemt men vaak 'onterven'. als uw oudere zus het recht heeft de legitieme portie te vragen, moet u hier als executeur aan het werk. vraag een advocaat of notaris om raad.

4. heeft de oudere zus de nalatenschap verworpen of heeft ze aanvaard onder het voorrecht van boedelbeschrijving ('beneficiair aanvaarden')?
als de oudere zus heeft verworpen, heeft ze geen recht op de legitieme portie. als ze beneficiair heeft aanvaard, moet de executeur als eerste een boedelbeschrijving maken en aan de hand daarvan bekijken of de nalatenschap 'positief' is. uit uw vraag maak ik op dat de nalatenschap positief is, maar de oudere zus heeft recht op de boedelbeschrijving.

5. claimt uw zus, dat ze een vordering op de nalatenschap heeft? dat moet de executeur nagaan.

6. dan is er nog een 'heikel' punt. als u de laatste vier jaar veel bij uw moeder bent geweest, voor haar hebt gekookt, haar hebt vervoerd door het hele land, hebt u daar misschien geld van uw moeder voor gekregen. dat is niet ongebruikelijk. maar een erfgenaam heeft het recht van de executeur te vragen, hoe dit is gelopen. dat wordt door consumentenprogramma's als kassa zelfs aangeraden. ter bescherming van de oudere die werd verzorgd. als executeur heeft u als enige de beschikking over de administratie, zoals ik het zie, kunt u het verzoek om inzage niet zondermeer weigeren.

ik sluit me aan bij vele antwoorders: ga (met het testament) naar een advocaat die is gespecialiseerd in erfrecht (niet in familierecht, die hebben vaak geen, of te weinig verstand van erfrecht) of naar een notaris. als u het gesprek goed voorbereidt, en u probeert zakelijk te zijn, zal dat niet meer dan een uur, tot 90 minuten duren. de tarieven liggen bij notaris en advocaat rond de € 200,00 per uur.