Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hu
huizevoorwaarts - 18-10-2021 13:31:38
Huishouden & Energie

Gas of stroom?

he allen bedankt voor de reacties! 


we zijn als stichting mede-eigenaar van het pand en mogen dus wel zelf veranderingen aanbrengen. alleen wat betreft de isolatie: we hebben dubbelglas (geen hr++ glas want dat is helaas te prijzig), vloerisolatie, dakisolatie en zijn grotendeels kierdicht. het enige wat er dus nog op de planning staat is de voorzetwanden aan de binnenkant van de buitenste muren, dit gaat waarschijnlijk in december gebeuren. dan zijn we isolatie-af. hier is dus verder helaas niet meer te halen, behalve wellicht glasfolie voor de ramen om die nog beter te isoleren en gordijnen voor de drie voordeuren. 

we hebben allemaal al twee truien aan als het koud is en letten ook op niet te snel de verwarming aan te zetten. maar soms wordt het op kamers nu al 15 graden en dan gaat de kachel toch wel eens aan, want ja je wilt ook wel eens prettig zitten. 

met de huidige kabinetsmaatregelen wat betreft de belastingverlaging rondom stroom lijkt de elektrische kachel echter toch (fors) te winnen van de gaskachel. eerst dachten we er niet uit te komen met berekeningen omdat we niet weten hoe vaak we per dag stoken en dus moeilijk een vergelijking konden maken met de elektrische kachel, waar we het gebruik wel van weten. alleen is dat irrelevant geworden nu de gas- en stroomprijzen zo ver uiteen liggen dat we het via de prijscalculator van de energiemaatschappij kunnen doen. want:

als we bij onze huidige energieleverancier (variabel contract helaas) ons huidig energieverbruik invoeren om de tarieven van een nieuw contract te berekenen komen we als volgt uit: 

±4600 kwh stroom per jaar 
±4000 m3 gas per jaar 
= een variabel contract voor 873 euro p/m. dat is meer dan het dubbele van wat we nu betalen. 

maar als we alleen zouden stoken met elektrische kachels komen we op een veel lager bedrag uit. we weten niet hoeveel uur we per persoon ongeveer per dag de verwarming aan hebben (dit verschilt ook behoorlijk aangezien sommigen soms thuiswerken), maar als we uitgaan van een heel ruim verbruik van 10 uur per dag (dat halen we nooit) stoken per persoon met een elektrische kachel van 1 kwh per uur (daar hebben we er eentje van en daarmee wordt het goed warm in de ruimtes en hoef je echt niet 10 uur per dag te stoken, maar om het liever ruim dan krap uit te rekenen doen we het even zo), gedurende vijf maanden (de wintermaanden) dan zouden we uitkomen op het volgende energieverbruik:

10 kwh x 30 dagen x 5 maanden x 6 personen = 9000 kwh. 9000 + 4600 kwh (ons huidige jaarlijkse stroomverbruik) = 13600 kwh 
in de zomermaanden is ons gasgebruik al jaren gelijk, dan stoken we ongeveer 65m3 per maand. dat is dus aan koken en douchen. dus 65 x 12 = 780m3 (de rest is allemaal verwarming dus laten we weg) 

dan komen we uit op
±13600 kwh 
±780 m3 gas
= een variabel contract voor 658 euro p/m. 


de eenmalige kosten voor de elektrische kacheltjes komen daar dan nog bij, maar die zijn ongeveer 30 euro per stuk. als we er daar vijf van bijhalen zijn we dus alsnog veel en veel goedkoper dan als we op gas zouden stoken. 



al met al is dit wat we vanaf januari komend jaar dus waarschijnlijk gaan doen. wel belachelijk, want dan zouden we onze huidige verwarmingen dus eigenlijk niet meer gebruiken. maar aangezien het ons honderden euro's per jaar (in 2022 althans) lijkt te gaan schelen lijkt ons dit toch de beste oplossing! en ja, dan nog eens nadenken over een lening voor zonnepanelen...