Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

M.
M. Borgwit - 25-10-2021 13:20:52
Huishouden & Energie

Bestaande huurwoning gasvrij maken

het aansluiten van gasleidingen is in nederland slechts aan de netbeheerder opgedragen. tot juli 2018 had de netbeheerder de plicht elke nieuwbouw(woning) van een gasaansluiting te voorzien.


door de wijziging van juli 2018 in de gaswet is de aansluitingsplicht verlaten.


bij het realiseren van nieuwe woningen mag er in principe niet meer op het gas worden aangesloten. de overheidsintentie is dat alle woningen in 2050 van het gas los zullen zijn. voor bestaande woningen is er echter nog geen plicht om (spreekwoordelijk) ‘van het gas los te gaan’.


vanaf 2021 wijst de overheid (stapsgewijs) in elke stad een wijk aan die van het gas af gaat. (ik neem aan dat uw woning nog niet onder 1 van de aangewezen wijken valt).


kortom: de huiseigenaar is niet verplicht u van de (bestaande) gasaansluiting los te koppelen. ik ben wel van mening dat wij zelf niet tot 2050 achterover moeten leunen en afwachten maar ons nu al actief voor een duurzamere leefomgeving in kunnen spannen. dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen, betere isolatie, et cetera.