Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

heremietkreeft
heremietkreeft - 09-06-2022 09:47:25
Auto & Vervoer

Btw 21 % bij autobedrijf op nieuwe producten

Een bedrijf of oreganisarie waarvoor btw plicht geldt geldt het btw tarief altijd voor zowel onderdelen als diensten! zie (bron https://www.berekenen.nl/btw" target="_blank">btw berekenen - inclusief, exclusief 21% of 9% - berekenen.nl)
btw berekenen

 


wil je de btw berekenen om na te gaan wat een aankoop je als consument kost, of wil je als ondernemer bepalen welke prijzen je dient te hanteren om een goede marge te kunnen maken? bereken de btw bij voorkeur in beide richtingen, om een eigen controle in te bouwen. dit doe je in de volgende stappen.

1. bepaal vooraf of je het btw bedrag inclusief of exclusief moet maken.
2. bij exclusief haal je de btw eraf, bij inclusief tel je de btw erbij op.
3. wil je het bedrag incl. btw uitrekenen, vermenigvuldig het "netto" bedrag met 1,21 in het geval van 21%btw. het bedag exclusief de btw uitrekenen doe je door met het bedrag met 1,21 te delen.


hoog- en laagtarief

je kunt de btw berekenen aan de hand van het hoog- en laagtarief. het hoge btw-tarief bedraagt sinds oktober 2012 21%, het lage tarief bedraagt 9%. het lage btw-tarief geldt voor primaire levensbehoeften, zoals bepaalde voeding. bijna al het overige komt in aanmerking voor het hoge btw-tarief, waardoor je daar het best mee kunt rekenen.



https://www.berekenen.nl/btw/9-procent-btw-berekenen" target="_blank">9% btw berekenen
https://www.berekenen.nl/btw/21procent-btw-berekenen" target="_blank">21% btw berekenen


btw tarieven


hoogte btw tarief
wanneer hoeveel % btw


0%
exporteren van goederen, visvangst, accijnsgoederen


9%
voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen en hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen en antiek, boeken en periodieken


21%
het 21% btw tarief geldt voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn van btw en die niet onder het 0% of 9% btw tarief vallen



 
exclusief of inclusief berekenen

je kunt de btw berekenen door uit te gaan van het bedrag exclusief btw en daar 21% bij op te tellen. je kunt dit zelf doen door het bedrag exclusief btw met 121% te vermenigvuldigen, of het met 1,21 te vermenigvuldigen. ga je uit van het bedrag inclusief btw en wil je graag uitkomen op het bedrag exclusief btw? houd er dan rekening mee dat je het bedrag dient te delen door 121% of 1,21, het is niet juist om dit te vermenigvuldigen met 79% of 0,79. dit komt omdat het bedrag inclusief btw gelijk is aan 121% van de prijs exclusief btw. je kunt online de btw berekenen om na te gaan welk bedrag je dient te betalen of te berekenen, doe dit in beide richtingen om er zeker van te zijn dat de berekening klopt.