Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

newmikey
newmikey - 03-08-2022 12:33:43
Geldzaken & Recht

Achteraf invoerrechten in rekening gebracht door dhl

Niets nu. of u betaalt aan dhl de verschuldigde kosten òf u laat het op een incassoprocedure aankomen. de belastingdienst heeft géén zeggenschap over het recht van consumenten om pakketjes te weigeren. sinds 1 juli vorig jaar zijn alle pakketjes to €150 intrinsieke waarde onderworpen aan btw heffing en is de ondergrens van €22 vervallen. de enige uitzondering is nog pakketjes van particulier aan particulier to €45. welke waarde u ook bekijkt, uw pakketje was dus heffingsplichtig. 

dhl had inderdaad van te voren moeten waarschuwen als ze het geweten zouden hebben maar het kan ook zijn dat het pakketje bij een nacontrole van de douane alsnog is belast. de douane int vervolgens de verschuldigde kosten bij dhl en dhl probeert die op u of op de afzender te verhalen.

aangezien de belastingdienst inmiddels al is betaald door dhl, is die géén factor meer en moet u het met dhl uitvechten. voor dit bedrag zou ik géén risico's nemen, eerlijk gezegd.

het bedrag van €33.93 is makkelijk te herleiden tot de invoer btw over de waarde van de zending inclusief vervoers- en andere kosten, dus €95 x 21% = €19.95 en volgens een publicatie van dhl zelf rekenen zij 25% van de waarde van het pakket met een minimumbedrag van 14,50. het verschil van een paar cent zal hem misschien in kleine koersverschillen tussen het pond en de euro zitten.