Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

rj
rjw - 06-11-2022 16:23:50
Vakantie & Reizen

Wat is de zorgplicht van tui touroperator

 zelf stoelen reserveren voor zowel heen- als terugreis:  heenreis lukte: 11c en 11d. voor de terugreis kon ik volgens de info bij mijn boeking exact 30 dagen vóór vertrek uit cancun boeken en zat ik ’s nachts om 1.45 uur klaar. bleek onmogelijk en waren we van de goodwill van tui afhankelijk welke plaatsen we zouden krijgen voor de lange nachtvlucht met stop in jamaica.



was dat nederlandse of mexicaanse tijd?


-          op maandag 26 sept ontving een aantal medereizigers een sms dat onze terugvlucht een aantal uren was vertraagd. dit sms bericht ontving ik op 27 sept toen ik terug in nederland was.

had je wel verbinding toen je nog in mexico was? 




-          vervoer in oude bus (slechte klimaatregeling, geen wc etc) waardoor de chauffeur zelf reparaties kan uitvoeren als de bus kapot gaat op de zeer slechte wegen van guatemala. door de vele aardverschuivingen en steenlawines daar, ligt de gemiddelde snelheid onder de 50 km per uur. dat verklaart de lange reisdagen in de bus.

guatemala is iets anders dan nederland




-          bijna elke reis, aldus de al 20 jaar in mexico wonende, zeer ervaren en uitstekende reisleider roel schuman,  moet de chauffeur 4-5 uur  omrijden in m.n. mexico omdat de bewoners uit protest tegen de (plaatselijke) regering de doorgaande wegen zo blokkeren dat ze dagen achtereen alle verkeer onmogelijk maken. het is daarom zelfs een paar keer voorgevallen dat tui gasten in hun  bus moesten overnachten door alle omleidingen.



wat kan tui daar aan doen? moet een reisbureau ook al de wereldpolitiek in?


-          de reis van panajachel naar san cristobal de las casas (397 km) duurde van 5.45 – 24.30 uur, de grensovergang kostte 2 uur (vergat ook nog het stempeltje, zie onder), en een wegblokkade leidde tot een omweg van ruim 4 uur extra.

niet overal gaan grensovergangen zo soepel als in de eu. ik begrijp dat veel mensen in nederland ook graag zulke dichte grenzen hier zien....




-          de fooienpot werd per deelnemer verhoogd om waar nodig smeergelden onderweg te betalen om nog meer oponthoud te voorkomen.  omdat de bus niet altijd bij het hotel kon komen, waren er ook extra koffergelden nodig om de koffers met pick-ups naar de hotels te brengen. de gasten moesten zelf lopen of konden met een zeer oude, open pick-up mee.

local culture




-          op website info over verplichte tourist taks quintana roo vanaf 1 april 2021. handig om vooraf te regelen, scheelt gedoe op luchthaven. er  wordt niet naar gevraagd, is geen balie voor en dit is al maanden zo volgens tui medewerker op cancun airport. weggegooid geld!!



wat kan tui hier aan doen? dit zijn wettelijke regels. dat het een zooitje is in dat land hoort er een beetje bij. dat is toch de charme van dat soort landen, dat het allemaal niet zo georganiseerd is als hier.


-          de landeninfo mexico waarschuwt voor zakkenrollers. beter was een waarschuwing geweest voor de oplichtingspraktijken in de horeca. ze proberen toeristen voor prijzen incl tax nogmaals te belasten met 19% of meer taks en daarop rekenen ze nog de 10-14% fooi. zo wordt de maaltijd aanzienlijk duurder!

moet tui voortaan ook je handje vasthouden?




-          ook een tip om zelf te controleren of je de juiste stempels bij aankomst in mexico en bij grensovergangen krijgt was welkom geweest. dit was bij vertrek uit mexico een bron van ergernis voor de hele groep: we konden niet inchecken en moesten eerst weer terug langs immigratie, van daaruit naar een loket waar we een betalingsbewijs van de grensovergang guatemala naar mexico moesten tonen. bij elkaar een hoop onnodig op-en-neer-gesjouw.

moet tui voortaan ook je andere handje vasthouden?