Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 19-11-2022 17:12:06
Huishouden & Energie

Cv ketel constant aan

Waarschijnlijk heeft u bij het 'spelen' met de instellingen de cv-ketel nu op het zuinigere 'modulerend' ingesteld, in plaats van het 'aan/uit' wat u voorheen had.

in aan/uit modus, dan gaat de cv-ketel telkens op volle bak aan het cv-water verwarmen en dan weer een tijdje uit.

modulerend dan brandt de ketel continu een klein beetje (of een beetje harder als het buiten erg koud wordt). het cv-water en de radiatoren worden dan de hele dag een beetje lauwwarm als het buiten nog niet vriest. bij lagere temperaturen in de radiatoren stookt de ketel zo'n 10-20% zuiniger dan in de aan-uit stand. bovendien is de temperatuur in huis veel constanter.

dat onlangs het dagelijks gasverbruik flink omhoog is gegaan, is natuurlijk makkelijk te verklaren. tot begin november was de temperatuur overdag bijna elke dag hoger dan de door u ingestelde 17 graden en was er dus geen warmte van de cv-ketel nodig om uw huis te verwarmen. de laatste weken ligt de temperatuur onder de 17 graden en moet er dus gestookt worden om het huis op die ingesteld temperatuur te houden.
en dit weekend zal het gasverbruik waarschijnlijk nog een stuk hoger zijn, omdat de buitentemperatuur nog lager is. 

als voorbeeld: wij hebben een warmtepomp. 9 november had onze warmtepomp 6kwh nodig om het huis op de gewenste temperatuur te houden. vandaag heeft de warmtepomp tot 17.00 uur al 14 kwh gebruikt, en hij zal nog tot 22.00 u vanavond door pruttelen. dan zitten we tegen de 20kwh, ongeveer drie keer zo hoog als slechts tien dagen geleden. met exact dezelfde temperatuur instellingen.
dit om aan te geven dat het vergelijken van losse dagen niet veel duidelijk maakt en dat een beetje meer kou voor heel veel meer energieverbruik kan zorgen.