Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sv
svliegen - 28-03-2023 18:23:10
Geldzaken & Recht

Huursubsidie vermogen te veel door drempel schulden

1) op de website van de belastingdienst wordt onder toeslagen uitsluitend gesproken over vermogen. het vermogen wordt daar gedefinieerd als bezittingen minus schulden. over drempels wordt in het geheel niet gesproken en als die drempels daadwerkelijk van toepassing zijn, dan moet de belastingdienst de informatie hoognodig verbeteren. ik heb dus alle begrip voor de vervelende situatie die ontstaan is.

2) henkdezevende schrijft: "klinkt als iemand die de grens opgezocht heeft om maximaal te profiteren en verkeerd heeft gerekend". dat klint als opzet en dat is nogal een beschuldiging.

voor mij klinkt het eerder als iemand die te goeder trouw zijn/haar financiële situatie getoetst heeft aan de mogelijk incomplete/incorrecte informatie die de belastingdienst verstrekt, c.q. de informatie verkeerd ge"interpreteerd heeft.

3) ronny530 schrijft: "zo druk dat u niet eens weet dat huursubsidie overgegaan is in huurtoeslag". nou ronny, ik geef je op een briefje dat half nederland het verschil niet weet. laat staan een student die waarschijnlijk voor het eerst met belastingen en toeslagen in aanraking komt.

"u zou om te beginnen de medestudenten schadeloos kunnen stellen, uw schulden af kunnen betalen..."

je gaat er vanuit dat het niet krijgen van de toeslag reden voor schadeloosstelling is, maar dat moet nog blijken. want het gaat namelijk helemaal niet alleen om het vermogen van eppert, maar om het verzamelvermogen van eppert en huisgenoten. het is best denkbaar dat als eppert een deel van zijn schulden had afgelost en daarmee onder de individuele drempel was gebleven, ze alsnog geen toeslag krijgen omdat ze samen teveel vermogen hadden.

bovendien is het maar de vraag of die schulden zomaar afgelost hadden kunnen worden. vaak zit het vermogen vast of mogen schulden niet of beperkt afgelost worden. denk bijv. aan effecten die niet verhandeld kunnen worden, leningen met een vaste looptijd, etc.

"telt het vermogen van één student u dus bij het verzamel inkomen op"

nee natuurlijk niet. appels en peren kun je niet optellen. beide aspecten worden afzonderlijk beoordeeld. heb jij (en je huisgenoten) teveel verzamelinkomen of teveel verzamelvermogen dan kom je niet voor de huurtoeslag in aanmerking.

4) wat eppert wellicht kan proberen is de belastingaangifte en aanvraag van de toeslag te herzien. maar dat moet dan met terugwerkende kracht want de peildatum is 1 januari. bovendien moet er een valide reden zijn, bijvoorbeeld een fout dit gemaakt is of een aftrekpost die vergeten is. een correctie die alleen bedoeld is om de toelage te krijgen maar die in strijd is met de werkelijkheid, levert een wetsovertreding op.

5) wat de politiek hiervan moet leren is dat al die regeltjes, toeslagen, heffingskortingen, etc zo ingewikkeld zijn geworden dat de belastingdienst en uitvoeringsinstanties het niet meer kunnen uitleggen en/of correct kunnen uitvoeren. je kunt dat echt niet een student verwijten.