Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marita5
marita5 - 12-05-2023 14:36:10
Geldzaken & Recht

Als je werkt als freelancer, heb je dan recht op vakantiegeld. zo ja, welk %?

Hallo maria post , 

wat zijn de nadelen van freelance werk ?

zelf je uren bepalen, lekker cashen en zelf bepalen voor welke opdrachtgever je werkt – het klinkt allemaal ideaal. maar bij freelance werk komen ook heel wat nadelen kijken, wij leggen je uit wat de nadelen zijn van freelance werk!
 

als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor de belasting, denk hierbij aan inkomstenbelasting maar ook aan de zorgverzekeringswet. dus van die heerlijke bedragen die je voorbij ziet komen bij opdrachten, blijft niet alles over. 
het aanleveren van de belasting is best ingewikkeld en als je het niet op tijd aanlevert, krijg je een boete. daarom is het bijhouden van je administratie super belangrijk, en hier is niet iedereen even goed in. 
je moet zelf je verzekeringen afsluiten. als je per ongeluk iets kapot maakt tijdens je werk, moet je een aansprakelijkheidsverzekering hebben. maar ook als je ziek wordt en niet kan werken, is het belangrijk dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt die je salaris doorbetaald. al deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar schelen je een hoop onkosten als er iets gebeurd. 
je bouwt geen vakantie-uren op en krijgt geen vakantiegeld. als je in loondienst werkt ontvang je geld om je vakantie te boeken óf krijg je betaald tijdens je vakantie. als freelancer moet je dit helaas allemaal zelf dokken. 
je pensioen, het is nog ontzettend ver weg maar het is wel belangrijk om dit op te bouwen. als freelancer ben je eigen werkgever en moet je voor je eigen pensioen zorgen, in loondienst wordt dit betaald door jouw werkgever. 

bron : jamwerkt.nl