Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 27-04-2006 12:47:31
Geldzaken & Recht

Hoe veel mogen ze inhouden met een loonbeslag

asl er llonbeslag is gelegd door een deurwaarder, dan zal je werkgever daar van op de hoogte zijn. hij moet immers gelijk inhoudingen doen op je salaris. in eerste instantie word bij een loonbeslag je vtlb vastgesteld op 90% van de bijstandsnorm. aangezien de bijstandsnorm € 571 per maand is, krijg je daar 90% van.


wat je moet doen is bij de deurwaarder die beslag heeft gelegd een inkomsten en uitgavenformulier vragen. op basis van de door jou verstrekte gegevens zal een herberekening plaatsvinden en zal je wel wat meer overhouden. uiteraard afhankelijk van wat je inkomsten zijn. hou er wel rekening mee dat als de herberekening heeft plaatsgevonden het nog geen vetpot is.


als er verschillende deurwaarders voor verschillende schudeisers zijn, dan moet je deze verwijzen naar de deurwaarder die als eerste beslag op je loon heeft gelegd.  zolang jij geen aktie kan ondernemen om betalingsregelingen te treffen met diverse schuldeisers, dit omdat je nu geen aflossingcappaciteit meer hebt door het loonbeslag, zullen je schulden alleen maar blijven groeien. kosten en rente lopen nu eenmaal gewoon door.


wat misshien nog wel belangrijker is, is hoe ben je getrouwd? op huwelijkse voorwaarden (hv) of in gemeenschap van goederen (gvg)? waar of bij wie heb je schulden? voor sommige schulden ben jezelf aansprakelijk, voor andere jij en je man. dit zal je moeten late uitzoeken.


het meest vestandige is om hulp te zoeken bij de schuldhulpverlening bij de gemeente waar je woont. ga niet in zee met particculiere bureautjes of iets dergelijks. dat levert vaak meer ellende op dan oplossingen.


dn nog een kritische noot................ dat je een auto hebt heeft een deurwaarder niks mee te maken. in het ergste geval word in in beslag genomen, verkocht en de opbrengst gaat naar de deurwaarder. het enige wat belangrijk is voor een deurwaarder en waar hij zich wettelijk aan moet houden is dat hij de kosten voor huur / hypoteek, ziekenfonds en je vtlb meeneemt in zijn berekening. hoeveel leefgeld( geld wat je vrij te besteden hebt) je overhoud en hoe je het besteed zal hem een zorg zijn. van dit geld moet je eten, drinken, telefoon, internet etc betalen. aan jou dus de keuze hoe je het besteed.