Rapporteren

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ga
ganswijk - 06-06-2006 13:46:34
Vrije tijd & Tuin

Bomen en gemeente

volgens mij ben je eigenaar van alles wat (dicht) onder je grond of (relatief dicht) boven je grond groeit en dus ook van wortels en takken en vruchten van bomen van de buren (en dus vind ik het vreemd dat je zou moeten wachten tot de vruchten van de takken vallen voordat je ze mag claimen terwijl je wel de takken mag afzagen waar ze aan hangen (waardoor je overigens alsnog de vruchten kan oogsten ;-).


volgens mij vergist de gemeente utrecht zich in dezen.


wat tijdstip van snoeien betreft: het is het beste om te snoeien wanneer de plant zo min mogelijk aktief is, dus er zo min mogelijk sap door de takken stroomt oftewel alle reserves in de wortels opgeslagen liggen, maar dit geldt voor een vruchtboom die je (meestal als eigenaar) een zo groot mogelijke vruchtopbrengst wil laten krijgen, maar dat telt hier niet. volgens mij maakt het in dit geval weinig uit wanneer je de overhangende takken snoeit. wat vooral telt is dat je de boom niet ziek maakt door bijvoorbeeld infekties te veroorzaken door onoordeelkundig snoeien.


maar wanneer je snoeischaar redelijk schoon is en je zorgt voor haakse snedes (en zeker zonder te scheuren) en niet te dicht op de stam dan valt je volgens mij niet makkelijk wat te verwijten. laat de eigenaar vooraf en/of achteraf weten dat je zijn takken gesnoeid hebt zodat hij eventueel onoordeelkundig snoeien kan herstellen door wat verder terug te snoeien op de tak.


het is trouwens vooral van belang om een goede relatie met de buren te hebben. ik heb al sinds aankoop van de woning (met een 10x8 m2 achtertuin) een zeer produktieve druivenstruik en heb zelf twee kersen- en een pruimenboom geplaatst (van de aldi) en een heel stel bessenstruiken en we delen de druiven elk jaar uit aan de buren (omdat er teveel rijp worden in een te korte tijd) en krijgen dan bijvoorbeeld een zak appels terug.


allebei geen winkelkwaliteit maar na een warme zomer zijn mijn druiven erg lekker en van de appels is heel goed appelmoes te maken. van de druiven maakt mijn moeder jam en anders kan ik er altijd nog wijn van maken alhoewel een paar kilo overgebleven druiven meestal de moeite niet loont. (en van groningse druiven levert het een nogal droge wijn op, omdat ze te weinig zoet zijn.)