Rapporteren

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tigertje - 28-04-2004 22:05:57
Computers & Telefonie

Welk merk pc is prijs/kwaliteit het beste

tsja, het is natuurlijk gedeeltelijk persoonlijk. ik zweer zelf al jaren bij zelfbouw pc's, zogenaamde kloons. maar veel mensen hebben toch liever een merk computer.


een korte uitleg: pb, dell, hp, fujitsu siemens en compaq zijn merkcomputers. zij maken een pc en gebruiken daarbij onderdelen van fabrikanten waarmee ze samenwerken. de onderdelen zijn doorgaans goed op elkaar afgestemd en de pc werkt dus doorgaans goed. de (telefonische) helpdesk is meestal ook dik in orde. nadelen zijn echter dat het soms lastig om te pc te upgraden anders dan met onderdelen van het merk zelf en die zijn duur en moeilijk aan te komen. en bovendien zijn de pc's erg prijzig. laat u niet bedriegen door de mooie reclame praatjes: what you see is not what you get. de software zit daarbij vaak vol met onnodige rommel


mycom en paradigit zijn computerwinkels die zelf pc's maken van onderdelen van gerenommeerde merken. deze kloon pc's vallen geregeld in de prijzen van computerbladen. bij merk pc's is dat minder. een helpdesk is er doorgaans niet. wel kunt met de pc terug naar de winkel om hem te laten controleren. bij deze pc's krijgt u meer waar voor uw geld. maar ook hier is het uitkijken. veelal zijn de genoemde prijzen zonder software en beeldscherm. upgraden gaat hier makkelijker en goedkoper dan bij merk pc's. bovendien kunt u de pc samenstellen naar uw eigen wens(en) en in elk vorm en maat. ook de software kunt zelf samenstellen tegen een meerprijs (en dus lager dan in de losse verkoop).


het beeldscherm: ook hier is de keuze persoonlijk. tft is mooi maar duur. wilt u ook spellen kunnen spelen dan wordt dit al gauw erg prijzig met tft. crt is ook mooi, veel minder duur maar neemt ook meer ruimte in beslag. maar is goed voor alles. 


werkgeheugen: tussen 512 en 1024 mb is prima.


mp3 spelers zijn of los te koop of u kunt gaan voor speciale een stereo/pc combi (wel duurder). o.a. bij mycom te krijgen (msi mega pc).


dvd's worden afgespeeld door een dvd-rom en die zijn standaard tegenwoordig.


tot slot nog dit: de lidl, ah en m.n. aldi bieden uitstekende pc's aan. ze worden bijna zonder uitzondering prima getest, zijn relatief erg goedkoop en hebben een uitstekende helpdesk.