Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 11-07-2007 18:45:43
Geldzaken & Recht

Hypotheek en woning op andere naam zetten.

vrij op naam overdracht is mogelijk.


het is ook wel mogelijk om een woning met hypotheek over te dragen en het gebeurt ook wel, maar dan meer binnen concern-verhoudingen. het is alleen niet aan te bevelen. in de algemene voorwaarden van de hypotheek staat namelijk dat de lening opeisbaar zal zijn bij verkoop en overdracht van de woning. dat betekent voor u dat u de hele lening moet aflossen uit de opbrengst van de woning. u zult worden aangesproken door de bank om de lening terug te betalen. in de akte van levering kan wel bepaald worden dat de koper dan het geld op tafel zal leggen, maar ja: het moet er wel zijn natuurlijk.


ik vraag me alleen, en dat iedere (kandidaat-)notaris met me doe, waarom u de woning met hypotheek wilt overdragen? u wilt dus wel de opbrengst hebben, maar niet de lasten of hebt u de koopsom hierop aangepast?


en ik vraag me ook af wat het voordeel voor de kopers en voor u eigenlijk is? verklaar u eens nader?


gelet op het feit dat de weg die u wilt bewandelen verre van gebruikelijk is, zal de notaris hier niet zo maar aan mee werken.


overigens is het relatief eenvoudig via de notaris de overdracht van een woning te regelen. de kosten zijn o.a. afhankelijk van het feit of u vrij op naam overdraagt, wat betekent dat de overdrachtsbelasting voor uw rekening komt, of kosten koper en welke werkzaamheden u van hem verlangt. moet hij ook de koopovereenkomst opstellen, moet er uitvoerig overleg gepleegd worden de bank en/of beslagleggers etc.


ik zie graag de antwoorden op mijn vragen.