Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 30-09-2007 13:16:06
Geldzaken & Recht

Voledige alphahulp

zoals er al gezegd werd, dit is afhankelijk of je je loon bruto of netto ontvangt.


in tegenstelling tot het vorige bericht, wordt je niet automatisch als zelfstandige gezien door de belastingdienst. je kunt als zelfstandige werken, maar hoeft niet. dit wordt namelijk gezien als "inkomsten uit overige werkzaamheden"


in de situatie dat je je loon bruto ontvangt, dan moet je aan het eind van het jaar aangifte ib doen. iedereen die namelijk inkomsten heeft, waar geen inkomsten belasting/premi volksverzekeringen op ingehouden wordt, wordt geacht dit te doen.


tevens kun je dan ook een aanslag verwachten van voor de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringwet, wat een 4.4.% is van je bruto inkomen.


als het werk wat je nu hebt, struktureel is, en er vind geen afdracht plaats. ( je krijgt je geld bruto) dan krijg je idd een aanslag om dat alsnog nog te doen.


vind je het vervelend om dan in één keer een hoog bedrag te moeten betalen, dan zou je kunnen overwegen om een verzoek aan de inspecteur te schrijven, waarin je vraagt of hij je maandelijks een aanslag wil doen toekomen, waarin je per maand je inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen betaald. ( het tegenovergestelde van een voorlopige teruggaaf dus)   aan het einde van het jaar doe je dan gewoon aangifte ib, en wordt er bekeken of je al voldoende hebt afgedragen, of dat je teveel hebt afgedragen, en dat je nog het e.e.a terug kunt krijgen.


 


jojanda.


p.s. hieronder nog even wat knip en plakwerk van de belastingdienst, over alpahulpen.


bijverdiensten of inkomsten als freelancer, alfahulp, artiest of beroepssporter

werkte u in 2006 als freelancer of alfahulp, of had u bijverdiensten? dan kan het zijn dat op uw inkomsten geen loonheffing werd ingehouden en dat deze inkomsten ook geen winst uit onderneming zijn. of was u in 2006 als artiest of beroepssporter niet in dienstbetrekking? in al deze gevallen had u http://www.belastingdienst.nl/particulier/aangifte2006/aangifte2006-70.html#p1006_84113">opbrengsten uit overige werkzaamheden door het verrichten van arbeid.


heeft u aftrekbare kosten gemaakt voor deze opbrengsten uit overige werkzaamheden? dan mag u deze aftrekken. het verschil tussen opbrengsten en kosten zijn de inkomsten uit overige werkzaamheden.


administratie

u bent niet verplicht een administratie bij te houden van uw opbrengsten en kosten uit overige werkzaamheden. als de belastingdienst u om inlichtingen en gegevens over deze werkzaamheden vraagt, bent u echter wel verplicht deze binnen een redelijke termijn en op een overzichtelijke wijze te verstrekken. het is dus belangrijk dat u deze gegevens bewaart, omdat u daarmee kunt laten zien hoe u tot de vermelde bedragen bent gekomen. onder gegevens vallen bijvoorbeeld (kassa)bonnen, facturen, kwitanties en rekeningoverzichten van uw bank of giro. u kunt hierbij ook denken aan de door u gemaakte berekening als u op een bedrijfsmiddel afschrijft.


let op!


als u ondernemer bent voor de omzetbelasting, moet u wel een administratie bijhouden.


als er wel loonheffing is ingehouden

als u met uw opdrachtgever bent overeengekomen dat hij wel loonheffing zou inhouden, dan geeft u uw inkomen en loonheffing aan als inkomsten uit tegenwoordige dienstbetrekking die onder de loonheffing vielen.