Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

jo
jojanda - 01-12-2007 12:51:52
Geldzaken & Recht

Teruggaaf te veel betaalde inkomens afhankelijke bijdrage zvw 2007

hallo gerrit,


deze wetgeving is een typisch staaltje van haags denken, wat voor een idioot absurde draak van een wetgeving gezorgd heeft t.a.v. de ziektekosten.


nu naar je vraag, je schreef : bij vraag 59 vul je (op de aangifte) het totaal bedrag in waarover de premie is ingehouden en volgens de wetgever wordt als er teveel is ingehouden dat terugbetaald. het teveel wordt dan bij beschikking toegerekend aan degenen van wie de uitkering werd ontvangen, aldus de regeling. ik vind dat vreemd omdat dat betekent dat de uitkeerder te weinig netto zou hebben betaald.


waar het om gaat, is dat je tot een maximum bedrag de inkomensafhankelijke bijdrage betaald. die is over 2006 30015 euro. ben je in loondienst, en dan zit je met het percentage van 6.5%. dan betaal je maximaal 1950 euro aan iab bij een werkgever is dit makkelijk, die houdt uit zichzelf rekening met die grens van 30015 euro.


als je bij twee werkgevers zit, dat houden ze beide de iab in tot het maximum. stel je verdient bij twee werkgevers allebeide 20.000 euro. dan wordt er over die 20.000 bij allebeide de 6.5% betaald. je betaald dan iab over 40.000 euro, terwijl jou maximum 30.015 is. het teveel betaalde krijg je evenredig terug via beide werkgevers.


maar.... waar veel mensen zich in vergissen, is dat ze niet die 6.5% x 10.000 euro= 650 euro terugkrijgen via de werkgever, maar de teveel betaalde premie volksverzekeringen en ib. want, het percentage van 6.5% is het percentage wat vergoed wordt door de werkgever/uitkeringsinstantie. maw. je betaald 6.5% via je loon, maar je krijgt ook 6.5% vergoed van je werkgever/uitkeringsinstantie. deze vergoeding is belast, en die belasting krijg je terug. en dit krijg je terug via je werkgever of uitkerings instantie.


in bovenstaand voorbeeld zou je dan 325 euro terugkrijgen via werkgever a, en 325 via werkgever b. (dit wordt verrekend via de loonheffingen)


in de situatie dat je te maken hebt met het 6.5% en het 4.4% tarief, dan veranderd ook je maximum eigen bijdrage, en zal eerst met het 6.5% tarief gekeken worden, en dan pas naar het 4.4% tarief.


jojanda