Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hrdwerrorman
hrdwerrorman - 11-03-2008 23:27:12
Huishouden & Energie

Eneorm prijsverschil houtkachel/allesbrander

Dag edward,

dit is het 11-e jaar dat ik dag en nacht hout stook. meer dan 100 m3 hout jaste ik er door. altijd vóór het stookseizoen heb ik 20 m3 hout bij de deur.

11 jaar geleden, heb ik, nadat ik een jaar gezocht heb naar een passende kachel, eentje gekocht bij marktkauf, een soort grote gamma in nordhorn, duitsland. in nederland zijn daar ook vestigingen van. het merk is dkg, model janus. er zit een gietijzeren schudrooster in en een grote aslade met
luchtschuif. de bovenlucht toevoer wordt voorverwarmd door de
rookgassen en langs de ruitjes naar de branderruimte geleid. dat houdt
de ruitjes schoner. boven de branderruimte zit een soort nis, waar we een ketel en een pan tegelijk in kunnen zetten. onder de aslade is een ruimte voor aanmaakhout.
de bovenkant van de kachel is plat. om eten warm te houden/borden te verwarmen etc.
deze kostte dm 1100,-- en is in bunde of minden, achter osnabrück, gemaakt. ik ben 1 keer in de fabriek geweest omdat ik een ruitje stuk had en in de buurt moest zijn. heb meteen een reserve ruitje van beide afmetingen meegenomen. was erg vriendelijk en kreeg gratis zelfklevend afdichtkoord mee.

wat was bij aanschaf de overweging:
onze kamer is 34 m2, met normale plafondhoogte, 2,5 m1. het huis is van 1989 en goed geïsoleerd, 2 grote vaste ramen, (model schuifpui) op het zuiden, de helft kleiner op het westen en daar weer de helft van op het oosten. de hele dag dus bezonning.

volgens berekening had ik een kachel van max. 6 kwatt capaciteit nodig. grotere kachels zijn er plenty, maar met een grotere kachel wordt het snel te warm en dan ga je het vuur smoren, om niet zelf gesmoord te worden. vuur smoren is per definitie vervuilend stoken. dat kun je buiten ruiken en roet meer. daardoor moet je de schoorsteen vaker (laten) vegen. dat laatste doe ik zelf, soms 2 x/ jaar, afhankelijk van het hout. dat is bij mij altijd 2 jaar gedroogd, anders krijg je hetzelfde als bij smoren.

dus reken eerst uit wat de capaciteit van de kachel moet zijn. liever te klein dan te groot.

verder vinden wij het belangrijk dat je van de zijkanten zowel als de voorkant in het vuur kunt kijken, dus hebben we 4 ruiten in 2 deurtjes. dat verhoogd de prijs.
verder zijn er kachels met een ventilator om de warmte naar voren te stuwen, kachels met een bi-metaal regelautomaat, 1 panoramische ruit, speksteen enz. alles werkt op zich prijsverhogend.
er zijn ook kachels van geglazuurde tegels, zoals in duitsland, oostenrijk, zwitserland enz. welke gemetseld worden en zeer lang de warmte vasthouden. dat is nog weer duurder.

je kunt het net zo gek maken als je wilt.

succes bij de beslissing. het is een heerlijke warmte. gezellig en toch veilig. vandaar 's nachts ook aan. 't scheelt een bult op de gasrekening en je hebt een second source als elektra en/of gas uitvalt.

hardware error man.