Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 08-09-2008 14:33:55
Huishouden & Energie

Schimmels op de muren in badkamer

Schimmelvorming is een groot en toenemend probleem. de door de jaren heen veranderde levensstijl ('s morgens vocht produceren - douchen - en huis vervolgens verlaten zonder mogelijkheid van goed ventileren; 's avonds het huis weer in en vochtproduceren - koken, wassen, etc.). de woningen zijn beter geisoleerd en op dubbelglas zal alleen bij zeer hoge rv% en of zeer lage buitentemperaturen condensatieoptreden. in het verleden werkte het enkel glas een buffer waarbij het vocht gedeeltelijk via openingen werd afgevoerd of bij dalende rv aan de binnenlucht werd afggeven.
de sporen van schimmels (ongeveer 100 soorten komen binnenshuis voor) dwarrelen door de lucht die wij in ademen. cara patiënten ondervinden hiervan grote hinder. uit onderzoek blijkt echter dat ook niet cara patiënten gevaar lopen voor aandoeningen bij veelvuldig blootstaan aan schimmels (sporen). de duitse tv heeft vorig jaar veel aandacht besteed aan dit probleem en inmiddels is de wetgeving aangepast. bewoners van huurwoningen met schimmel dienen dit onverwijld te melden aan hun verhuurder en deze dient binnen een wettelijke termijn maatregelen te nemen of vervangende woonruimte aan te bieden. ook bij het verwijderen van schimmel is men gebonden aan voorschriften: afhankelijk van de grote van  de met schimmelbedekte oppervlakte: adembescherming tot in speciale pakken geklede gecertificeerde verwijderaars (vergelijkbaar met asbest verwijdering). ook buurland belgië geeft aanwijzingen voor de verwijdering van schimmel.
langdurig ventileren is een uitstekende oplossing; de badkamer alleen mechanisch ventileren bij een huishouden van meerdere personen en ook de was er nog in drogen vraagt om schimmelproblemen. veelvoorkomende inpandige doucheruimtes blijken in de praktijk onvoldoende geventileerd te kunnen worden door mechanische afzuiging.
de wanden en het plafond afwerken met een speciale verf (die geen schadelijke schimmeldoders bevat zoals biocides) is in vrij wel alle gevallen; nadat de schimmels afdoende zijn verwijderd); de oplossing.  de praktijk bewijst dat thermoshield verf mits toegepast overeenkomstig de verwerkingsadviezen van de fabrikant het schimmel probleem 9 van de 10 keer uit de wereld helpt. thermoshield werkt volgens het tno dat uitgebreid onderzoek heeft gedaan inclusief een langdurig praktijk onderzoek bij woningen met hardnekkige problemen, als een thermische diode (schakelaar). bij hoge rv% neemt het vocht uit de omgevingslucht op en slaat dit op om het bij lagere rv's weer af te geven aan de lucht. hierdoor is het oppervlak van de wanden kortstondig vochtig. schimmels hebben om te kunnen leven in belangrijke mate een vochtige ondergrond nodig.
uit het praktijk onderzoek van tno (2005-bcs-r0325) bleek dat alleen in die douche ruimtes waar de rv bijna 24 uur per etmaal  abnormaal hoog was er na een bepaalde periode schimmelvorming optrad. wel was deze periode veel langer dan men met andere maatregelen in het verleden had ervaren.
meer gegevens over deze oplossing is te vinden op www.thermoshield.nl
j.m.brandt