Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

holpen
holpen - 01-09-2009 23:18:08
Huishouden & Energie

Installatie van cv ketel te duur...?

Beste ilse,
natuurlijk krijgt de installateur de ketel voor inkoopsprijs en die is uiteraard veel lager dan de consumentenprijs. vervolgens verkoopt de installateur de ketel weer en maakt daarop gewoon winst, zoals elke detaillist winst maakt op zijn verkochte artikelen. de installateur zal jou de ketel echt niet verkopen voor de inkoopsprijs. het verschil hiertussen is gewoon winst en heeft niets te maken met de arbeidskosten van de installatie. dat is deel 1 van het verhaal.

vervolgens zal de ketel geplaatst moeten worden. de door jou genoemde prijs van bijna 2100 euro lijkt me inderdaad ook wat aan de hoge kant. ik ga er dan wel vanuit dat het een all-in prijs is, dus inclusief de materialen die extra nodig zijn (buizen, pijpen, etc.). het arbeidsloon is tegenwoordig ook behoorlijk aan de prijs. tarieven van 60 euro per uur zijn al lang geen uitzondering meer. dan zit je met twee medewerkers dus op 120 euro per uur. doe dat keer vier en je bent al een kleine 500 euro kwijt. dan nog wat kleinmateriaal dat gebruikt wordt en eventuele voorrijkosten... mwoch... rond de 1800 zit je toch al gauw....

maar als je dit een tamelijk hoge prijs vindt, waarom kijk je dan niet rond of je via een andere installateur hetzelfde kunt krijgen voor een betere prijs? niemand verplicht je om juist bij deze ene installateur te kopen, toch?

gewoon een ketel aanschaffen via een internetbedrijf zou ik niet aanbevelen. je moet daarna namelijk nog een installateur vinden die het ding wil gaan plaatsen. je zult er heus iemand voor vinden met wat moeite, maar ga er maar vanuit dat je dan helemaal de hoofdprijs gaat betalen aan loonkosten en extra benodigde materialen.

tip: kijk ook eens naar de mogelijkheden die de energiebedrijven bieden. niet alleen aankoop, maar ook bijvoorbeeld lease- of huurkoopconstructies inclusief onderhoud. ik doe dat al jaren. het ding wordt steeds opnieuw netjes op tijd gekeurd, klein materiaal wordt vervangen, ding wordt schoongemaakt, etc. als-ie stuk is, geen probleem: 1 belletje en binnen 24 uur komen ze het ding repareren dan wel vervangen. ik heb er in het geheel geen omkijken meer naar. misschien is het naar verhouding iets duurder, maar die paar euro per maand heb ik er graag voor over.