Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 30-10-2009 08:30:05
Geldzaken & Recht

Rekening opheffen na overlijden

Hardware heeft gelijk op het punt dat iedere notaris een verklaring van erfrecht kan afgegeven en dat de tarieven vrij zijn. pas wel goed op bij het vergelijken van offertes. er zijn notarissen die de btw niet in het bedrag zetten maar ergens vermelden dat dat er nog bijkomt. dat mag wel, maar vind ik niet netjes. ook bijkomende werkzaamheden zijn niet altijd duidelijk. hoofdregel: de goedkoopste, heeft de meeste meerwerkposten. op zich een bedrag van € 316,-- klinkt mij als vrij redelijk in de oren. zit je laag in de € 200,-- dan zul je merken dat voor het vragen van informatie bij het centraal testamentenregister zomaar ineens € 50,-- gerekend wordt. en zo kun je nog wel doorgaan.

de verklaring van aanvaarding is niet nodig als je een verklaring van erfrecht heb. in die verklaring van erfrecht zal dan ook opgenomen zijn hoe je de nalatenschap aanvaardt hebt of deze verworpen hebt. als je namelijk bij de bank staat en de nalatenschap verworpen hebt, dan ben je geen erfgenaam en mag de bank dus geen geld meegeven. kun je aantonen dat je de nalatenschap aanvaardt hebt, zuiver of beneficiair, dan ben je wel erfgenaam en heb je dus recht op het geld.

die verklaring van zo'n € 10,-- zegt mij ook niets. hooguit zou het kunnen gaan om een verklaring van overlijden (bij de gemeente te krijgen) en een uittreksel van het centraal testamentregister. uit dat uittreksel van het ctr blijkt dat of er een testament was. was dat er niet, dan zijn de kinderen, mits ze hebben aanvaard, eigenaar van de rekening. die mits is dus heel belangrijk.

overigens kun je de verklaring van erfrecht voor meer zaken nodig hebben. bijvoorbeeld andere rekeningen, belastingdienst, levensverzekeringen etc.