Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

holpen
holpen - 02-03-2010 02:07:10
Computers & Telefonie

Computer zo langzaam

Ik kan mij zo langzamerhand voorstellen dat de vraagsteller door de bomen het bos niet meer ziet. er wordt hier een ware waterval aan allerlei "schoonmaakprogrammaatjes" aanbevolen. verder komen er de meest onzinnige beweringen langs, bijvoorbeeld dat defragmentatie maar liefst 75% snelheidswinst zou opleveren (de snelheidswinst na defragmentatie is werkelijk minimaal - is gebleken uit allerlei tests; bovendien schoont defragmentatie niets op, zoals beweerd, maar verplaatst slechts data; het verwijdert niet of nauwelijks iets), dat het batterijtje op het moederbord de snelheid van het systeem zou beïnvloeden (dat ding heeft eigenlijk maar één doel: het vasthouden van de bios-data als de pc geen stroom meer krijgt; zelfs zonder batterijtje draait een moederbord ook gewoon op volle snelheid), dat het stroomloos indrukken van de aan/uit-knop je computer sneller kan maken (dat had misschien in de jaren 80 heel soms wel iets effect, maar heeft tegenwoordig echt geen enkele invloed meer op de snelheid), dat cookies en surfgeschiedenis-links je computer zouden vertragen.... (het neemt vrijwel niets aan ruimte in beslag op de schijf, geen intern geheugengebruik, etc) en zo kan ik nog wel even doorgaan. gelukkig zitten er ook wel een aantal hele goede tips tussen, maar toch is er denk iets anders aan de hand:

vreemd genoeg heeft iedereen over één klein regeltje van de vraagsteller heen gelezen, in één van de reacties: defragmentatie kan niet, want er is te weinig schijfruimte..... aha! dit regeltje kan een hele goede aanwijzing zijn van wat er aan de hand is: de harde schijf zit gewoon te vol. en ja, dat kan inderdaad de oorzaak zijn van een tergend traag systeem.

daar kun je registry cleaners en anti-malware scanners op loslaten wat je wilt, je kunt duizenden keren je aan/uit-knop indrukken en twintig nieuwe batterijtjes laten aanrukken... het enige dat kan helpen is het opschonen van de harde schijf op nogal rigoureuze wijze. tenminste, als de volle schijf echt de oorzaak is. en dan niet een paar megabytes verwijderen, maar gigabytes. en dat bereik je niet met een registry-opschoner, defragmentatie tot je een ons weegt en malware-scanners.

dat betekent: allerlei data verplaatsen naar een ander medium, bijvoorbeeld branden op dvd of overzetten naar een extra (externe) harde schijf. en dan dus de originele databestanden van de pc verwijderen.

als je zelf onvoldoende inzicht in deze materie hebt, zorg dan a.u.b. dat je hulp krijgt van het befaamde handige neefje, ga niet zelf zitten experimenteren met het risico dat je voor jou belangrijke dingen definitief kwijtraakt.