Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ho
honza23 - 08-03-2010 15:42:40
Auto & Vervoer

Kwaliteit motorolie

5w olie is erg dun: goed bij een ijskoude winter maar te dun voor normaal weer

mijn ervaring na 28 jaar en 2 miljoen km's:

- na het starten even laten lopen zodat de olie de hele motor kan bereiken, hoe kouder de motor hoe langer: motor koud en vriest het: 10 sec, motorkoud en >0: 4-6 sec, motor en temp. warm: 2-3 sec.
- de eerste 10 minuten rustig rijden, geen hoge toeren maken en dus vroeg opschakelen, gewoon rijden als een ouwe l*l
- hoge belastingen van de motor kunnen geen kwaad als de motor echt warm is (is iets anders dan dat de koelvloeistof warm is!)
- zorg er in ieder geval voor dat er genoeg olie in zit: als een olielampje gaat branden ben je eigenlijk al te laat
- als je olie wil verversen: wacht op een aanbieding van kwikfit of euromaster, bij die laatste pas shell olie plus filter (half synthetisch 10w40) voor 45 euro
- voor de meeste auto's is de kwaliteit van de gemiddelde olie genoeg, let gewoon op de specifikaties (ouwe auto of zuipt-olie auto: sf/cd, iets nieuwere auto sl/cf)
- deze week bij de action: 4 liter 10w40 sl/cf voor 5,79
- bij de kruidvat hebben ze ook huismerk olie in handige 1-liter flessen, makkelijk om er altijd 1 of 2 in de auto te hebben