Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ikbenik
ikbenik - 21-07-2010 12:30:26
Geldzaken & Recht

Wonen op een recreatie park... problemen met inschrijven

Permanente bewoning in een recreatie park is niet toegestaan.

[quote]wat is de overheid van plan met permanente bewoning van recreatiewoningen?

gemeenten worden verplicht een ontheffing te verlenen aan mensen die voor 1 november 2003 in hun recreatiewoning zijn getrokken en daar sindsdien onafgebroken, maar onrechtmatig, hebben gewoond. dit wordt geregeld door de wet ontheffing onrechtmatige bewoning recreatiewoningen.

tijdstraject
voorwaarde ontheffing
aanvragen ontheffing onrechtmatige bewoning
bewoning aantonen
beslistermijn en bezwaar
meer informatie
tijdstraject
het gaat hier om voorgenomen beleid. de inwerkingtreding is afhankelijk van de goedkeuring door de tweede en eerste kamer en publicatie in het staatsblad. de streefdatum van inwerkingtreding is in de loop van 2010. de ministerraad heeft op 10 juli 2009 ingestemd met het wetsvoorstel ‘ontheffing onrechtmatige bewoning recreatiewoningen’. momenteel ligt het wetsvoorstel voor advies bij de raad van state.

voorwaarde ontheffing
voorwaarde voor het krijgen van ontheffing is dat de bewoners nooit door hun gemeente op bewoning zijn aangesproken. bovendien mag de bewoning niet in strijd zijn met de milieuwetgeving. de ontheffing is persoonsgebonden. de ontheffing vervalt als de bewoning wordt beëindigd.

aanvragen ontheffing onrechtmatige bewoning
u vraagt na de inwerkingtreding van de wet (verwacht in de loop van 2010) de ontheffing aan bij uw gemeente.

bewoning aantonen
gemeenten moeten langdurig 'gedoogde' bewoners op aanvraag een ontheffing verlenen van het bestemmingsplanverbod op wonen in een recreatiewoning. de bewoners moeten wel bewijzen dat zij hier wonen, met minimaal twee in de wet genoemde bewijsmiddelen. zij kunnen dit bijvoorbeeld aantonen met een ziektekostenverzekeringspolis, een inschrijving bij een huisarts, een bewijs van renteaftrek of met de gemeentelijke basis administratie (gba).

beslistermijn en bezwaar
als de gemeente de beslistermijn overschrijdt, wordt automatisch ontheffing verleend. tegen ontheffingverlening kan bezwaar en beroep worden aangetekend.

bron: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-is-de-overheid-van-plan-met-permanente-bewoning-van-recreatiewoningen.html

[quote]1. wat is permanente bewoning van een recreatiewoning?
van onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven is sprake wanneer het woongebruik in strijd is met de bestemmingsplanvoorschriften van de recreatieve bestemming. hierbij gaat het niet om de duur van het strijdig gebruik (permanent of tijdelijk), maar om de strijdigheid van de activiteit met de geldende bestemmingsplanvoorschriften.

2. is permanente bewoning van recreatiewoningen toegestaan?
nee.
3. waarom is permanente bewoning verboden?
permanent wonen is ongewenst, omdat het buitengebied voor iedereen toegankelijk moet zijn om te recreëren. permanente bewoning van recreatiewoningen heeft tot gevolg dat er meer vraag naar recreatiewoningen ontstaat. dit heeft verdere 'verstening' van het buitengebied tot gevolg. daarnaast is permanent wonen in strijd met het bestemmingsplan. tenslotte zijn de bouwtechnische eisen als ook de bestemmingsplanvoorschriften voor recreatiewoningen anders (lichter) dan die voor reguliere woningen. ook daarom is het belangrijk dat er in recreatiewoningen (die vaak niet geschikt zijn voor permanenten bewoning) daadwerkelijk niet permanent wordt gewoond.

bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=23862