Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 29-09-2010 12:55:20
Voeding & Gezondheid

Ademanalyseaparaat

Zoals grootvader al aangeeft wordt er voor elke blaastest een nieuw mondstukje gebruikt.
een moet zelfs meerdere tests achter elkaar doen (min. 2) om een gemiddeld resultaat te verkrijgen en zelfs hiervoor wordt elke keer een ander mondstuk gebruikt zodat de 2e test niet beïnvloed wordt door de 1e.

meestal wordt dit mondstuk geplaatst in het bijzijn van diegene die de blaastest ondergaat.

je kunt er dus vanuit gaan dat het mondstukje schoon is. als je het niet zeker weet kun je het natuurlijk altijd vragen.

v.w.b. de kersenbonbons:
ik weet niet of grootvader het als grapje bedoeld heeft, maar je kunt rustig kersenbonbons eten. men ruikt dan wel alcohol, maar dit is over het algemeen de zogenaamde mondalcohol. die verdwijnt na ongeveer 20 minuten.

daarom is ook wettelijk vastgelegd dat na controle op straat waarbij de politie met het blaasapparaat, de indicatie heeft dat er alcohol genuttigd is er minimaal 20 minuten gewacht moet worden met de daadwerkelijke ademanalyse.
hierbij wordt namelijk de definitieve uitslag bepaald en die mag niet beïnvloed worden door eventuele aanwezigheid van mondalcohol.

het kan dus wel zijn dat je, na kort het eten van kersenbonbons, op straat gecontroleerd word en de indicatie er is dat er alcohol genuttigd is. je wordt dan aangehouden en meegenomen voor analyse. nadat de minimale wachttijd verstreken is en de daadwerkelijke ademanalyse uitgevoerd wordt zal over het algemeen blijken dat men dan ruim onder de grens zit of dat er helemaal geen alcoholgebruik aangetoond wordt.

vlak voor het autorijden kersenbonbons eten is dus niet handig, wanneer je niet onnodig op het politiebureau wilt zitten.
dit geldt overigens ook voor mondwater e.d. daar zit ook alcohol in.