Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

iv
ivop - 24-10-2010 01:30:27
Voeding & Gezondheid

Zijn medicijnen na de houdbaarheidsdatum echt niet meer te gebruiken?

Afgezien van het werkelijk bederven van door genius genoemde medicijnen: een tablet paracetamol zal na verloop van tijd steeds minder van zijn werkzame stof hebben. op de verloopdatum zal gemiddeld zo weinig van die stof over zijn, dat de werking als onvoldoende moet worden beoordeeld.

nu is het zo dat dan je met laten we zeggen hoofdpijn van graad 3 met inname van zo'n tablet er in 15 minuten vanaf zou moeten zijn.
misschien duurt dat met minder (zo je wilt te weinig) werkzame stof 20 minuten, of is het nog wel voldoende om hoofdpijn graad 2 weg te werken.

maar het is niet zo dat het direct helemaal niets meer doet of dat het zelfs ineens schadelijk is, alsof het een pak melk is van 3 dagen te oud.

ik weet van een ziekenhuisapotheek waar de verloopdatum van medicijnen soms verschoven werd. wel beoordeeld op "wat zit er in en waarvoor wordt het gebruikt" en "wat kost dit medicijn"

-- wetend dat een ampulletje soms een paar honderd euro kost, niet zo'n hele rare overweging.--

maar nogmaals genius aanhalend: druppel nu niet een flesje oogdruppels die al een jaar open staat, in je ogen: in water kan vanalles rondzwemmen.