Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

lottesanne
lottesanne - 24-11-2010 08:10:02
Geldzaken & Recht

Verjaringstermijn schulden?

De algemene verjaringstermijn is 20 jaar. daarnaast zijn er ook een aantal bijzondere verjaringstermijnen. zo bedraagt de verjaringstermijn voor contractuele vorderingen slechts 5 jaar, art 3:307 bw. de wet spreekt hier over een verbintenis uit overeenkomst. hierbij moet u niet alleen denken aan een geldvordering, een niet betaalde lening of een huurvordering, maar elke verbintenis die u aangaat. de wederpartij kan dan juridisch niets meer ondernemen, om betaling van de vordering af te dwingen. de verjaringstermijn gaat in na de aanvang van de dag, volgende op die waarop de vordering opeisbaar is geworden.

de verjaring kan wel worden opgeschort. in juridisch jargon: de verjaring wordt gestuit. deze procedures hebben pas een opschortende werking, als ze schriftelijk aantoonbaar zijn, bijvoorbeeld via een aangetekende brief. denk aan bijvoorbeeld:

?het sturen van een herinnering of aanmaning.
?het sturen van een klacht, liefst aangetekend.
?het sturen van een incasso. de kosten van een incasso zijn vaak hoog.
?een onderhandeling tussen debiteur en crediteur over de vordering.
?een gerechtelijke procedure.

zodra een opschortende procedure is afgesloten, doordat er bijvoorbeeld een betalingsregeling is gesloten of aanbetaling is gedaan, spreken we over stuiting van de verjaring. er gaat dan een nieuwe verjaringstermijn lopen op de dag volgend op de stuiting. deze nieuwe termijn is gelijk aan de oorspronkelijke verjaringstermijn, maar niet langer dan vijf jaar.

kortom, als men kan aantonen dat men korter dan 5 jaar geleden een herinnering of aanmaning hebben verstuurd, kunnen zij je nog steeds verplichten tot betalen. ook als men niet precies weet waar men woont, dan is er nl. de mogelijkheid om een advertentie of aankondiging te doen in bijv. een krant, waardoor je in principe kennis had kunnen nemen van de vordering.