Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 06-01-2011 14:04:04
Voeding & Gezondheid

Wat kosten brillenglazen?

In 2008 is er een ad-opticientest geweest.
in 2010 is er een consumentenbondtest geweest naar de afwerking ('afpassen') van brillen bij 30 leveranciers.
jaren geleden is er een consumentebondtest geweest naar de levering van glazen op een vaststaand recept, waarbij ook de kosten in beeld werden gebracht.

eigen ervaringen bij (oog)artsen, vanaf mijn vroege kindertijd:
1. vooral passieve lieden, die een duidelijk zichtbare oogafwijking vanaf mijn peutertijd járenlang lieten voor wat het was - door eenvoudig ingrijpen, als dat tijdig was gebeurd, zou ik beter gezichtsvermogen en gezichtsveld hebben gehad. herstel nú is alleen cosmetisch en duur.
2. vragen over ervaren problemen werden bij een oogkeuring voor het werk weggewimpeld, 'maakt u zich daar maar geen zorgen over en veel plezier nog'.
3. bij een bezoek aan een oogarts om eens te zien of daar bij een oogmeting andere resultaten uit zouden komen dan bij de opticien werd ik bot behandeld: waarom kwam ik hun kostbare tijd verprutsen met iets dat bij elke opticien evengoed of beter gedaan kon worden?

eigen ervaringen bij pearl, na wisselende ervaringen bij de groeneveld e.a.:
bij pearl ben ik nu ca. 20 jaar klant. er is weleens wat misgegaan, ja, maar dat kwam ook voor bij de andere merken of namen opticiens.
wat misging was bv dat de cilinder fout was ingemeten, opgeschreven of geleverd. het heeft twee jaar geduurd voor we erachter kwamen waarom ik met mijn bril, op 45 graden voor mijn gezicht, scherper zag... en die ontdekking kwam door toeval (ben niet zo'n mondig typje).
na die tijd zijn zowel mijn vaste opticien als ik extra secuur, ook omdat ik 'lastige' ogen heb en moeilijk te meten ben: ik ga op een rustig tijdstip en op afspraak, op twee verschillende dagen voor twee metingen, bij mijn eigen vaste vertrouwde opticien.

mijn laatste bril is een bifocale bril: na jaren een gewone bril en een leesbril wilde ik een 'twee-in-één' proberen. eigenlijk koop je twee sterktes in één glas, dus logisch dat dit duurder is (en multifocaal logischerwijze met meer mogelijkheden nóg duurder)

bij een bi- of multifocale bril: let goed op waar de overgangen komen tussen de verschillende sterktes!

mijn partner heeft bij dezelfde winkel met een ander personeelslid minder goede ervaringen. hij heeft geen probleemogen, gewoon voor een leesbrilletje. de meting leidde naar een bepaalde sterkte, links en rechts verschillend, maar de glazen gaven geen fijn beeld. de brillen van de hema aan de overkant, van een paar euro, met links en rechst dezelfde sterkte, zijn voor mijn partner veel prettiger.
het kostte heel wat onaangenaam gekissebis om de brillenman te overtuigen dat wat hij zag door zijn dure bril, het niet haalde bij het comfort van de hemabril. vele keren terug, nog eens meten, nog eens passen - 'u moet eraan wennen' etc. uiteindelijk zijn er nieuwe glazen gekomen, tégen het recept in, van gelijke sterkte voor links en rechts.(misschien had hij de bril helemaal niet moeten nemen, wat is het voordeel als je met een bril van onder de 5 euro net zo goed ziet als met een van rond de 100 euro?)

kortom, het is en blijft lastig in brillenland, soms zelfs met eenvoudige glazen.
kies voor een winkel waar men de tijd voor u neemt, vraag event. of u zelf aan de knoppen van de pasbril mag draaien en ga nog een keer terug op een ander moment.

wat betreft monturen:
ik heb geen relatie kunnen ontdekken tussen de prijs van een montuur en de levensduur.

een bril met een lichte sterkte kan beter van glas zijn, omdat glas krasvaster is. glas is echter wel zwaarder dan kunststof. een grotere sterkte vraagt dikkere glazen, dus dan ik kunststof een voor de hand liggende keuze.

wat betreft coatings etc.
die kunnen niet tegen afspoelen met warm water -> ik zit nu met een bril met 'gesprongen' coating, een fijn landschap van microscheurtjes...
eigen fout, geen gratis herstel, dus ik wacht tot ik weer de max. vergoeding krijg van de verzekering voor een nieuwe bril.

(overigens zou de verzekering de glazen beter moeten vergoeden, en het montuur voor eigen rekening laten m.i. - maar dat terzijde.)

veel succes met de zoektocht!