Rapporteren

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zo
zonaanbidder2 - 09-01-2011 13:46:10
Huishouden & Energie

Wijwillenzon

Geachte mevrouw van schaar,

voorop gesteld: china kan best een alternatief bieden. dat sommige chinese leveranciers niet solide zijn, betekent lang niet dat ze allemaal niet solide zijn.

als u vraagt naar een acceptabele prijs/kwaliteitsverhouding, kan dit dus best op basis van chinese panelen, europese omvormers en montage materialen en een lokale installateur. alleen altijd goed googelen over de merken, er is een hoop te vinden over kwaliteit.

als het gaat over prijs geeft een simpele rekensom wat opheldering:

neem een zonnestroom installatie van 2800 wp (zo'n 12 panelen). kost nu zo'n € 9.000. levert in nl zo'n 2.520 kwh in het eerste jaar en minimaal 2016 kwh in het 25ste jaar. gemiddeld dus 2.268 kwh per jaar. dus 56.700 kwh gedurende de gehele gegarandeerde levensduur. deel € 9.000 door 56.700 kwh = € 0,159 per kwh. uw gewone stroom kost u nu rond de € 0.23 per kwh. € 0,07 per kwh en € 158,76 per jaar meer.

toegegeven het is de meest kort door de bocht berekening die je kunt maken. je zou ook rentekosten en eventueel wat verzekering en onderhoud mee moeten nemen. wellicht ook nog de vervanging van een omvormer na een jaar of 10-15, maar niets van dat alles maakt dat verschil van € 0,07 / kwh dicht. zonnestroom is dus simpelweg goedkoper dan gewone stroom. voor de particuliere stroomgebruiker in nederland, hier en nu.

terugverdientijd? € 9.000 / (0.23*2284) = 17 jaar. dit is echter per definitie fout, want in dit geval ga je ervan uit dat de stroomprijs de komende 25 jaar stabiel blijft. sla de kranten maar open en je weet dat dat niet waar is. terugverdientijd kan dus meteen de prullenbak in want je weet de belangrijkste factor niet: de toekomstige prijs van stroom. maar omdat ik ervan uitga dat die hoger zal liggen dan de huidige, flink hoger, zal de terugverdientijd flink lager liggen dan de hier berekende 17 jaar. alleen hoeveel lager weten wellicht de energytraders van nuon en eneco, maar wij gewone stervelingen in ieder geval niet...

wat je wel weet zijn 2 dingen:
a) de prijs van zonnestroom is goedkoper dan "gewone" stroom.
b) de prijs van jouw zonnestroom installatie staat de komende 25 jaar vast. die andere (die van het net) kan de komende 25 jaar nog wel eens hele vervelende dingen gaan doen...

wat moet je dan doen? voor een dubbeltje op de eerste rij gaan zitten met een setje van wijwillenzon? waarbij de installateur er de smoor in heeft dat ie voor een scheet en drie knikkers een setje moet installeren waarvan iemand anders heeft bepaald dat ie er niks aan mag verdienen. waarop de installateur geen garantie wil geven en wijwillenzon geen garantie kan geven? of een setje kopen bij de nederlandse installateur voor een paar honderd euro meer waar je gegarandeerd de komende 25 jaar plezier van hebt?

the end of the day: it's your call. hoe groen wil je zijn en wat heb je ervoor over?

met vriendelijke groet,

zonaanbidder2