Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 10-01-2011 09:56:22
Voeding & Gezondheid

Wat kosten brillenglazen?

Opticientest: oogmeting vaak verkeerd

rotterdam - consumenten die een bril nodig hebben lopen een gerede kans dat hun ogen in de optiekzaak verkeerd worden opgemeten. de brillenwinkels stellen de brillen bovendien vaak belabberd af op het hoofd van de klant. daardoor staat de bril niet mooi, of zit hij niet lekker.

dat zijn de voornaamste conclusies uit de nationale opticientest van het ad. een verslaggever van de krant bezocht samen met een brilbehoevende proefpersoon veertig brillenwinkels, verspreid door het land. in zo’n 25 procent van deze zaken is de oogmeting verkeerd. dat wil zeggen dat de gemeten sterkte een half punt of meer verschilt van de sterkte die de proefpersoon werkelijk nodig heeft. de werkelijke sterkte is overigens vastgesteld door twee experts - die ook door de brancheorganisatie van opticiens, de nuvo als onafhankelijk zijn bestempeld. ‘foute’ oogmetingen in de ad-test zijn veelal te hoog. een bril met teveel sterkte kan leiden tot hoofdpijn, zegt frans hiddema, directeur van het oogziekenhuis rotterdam.
bij alle veertig onderzochte optiekwinkels is een bril besteld. deze zit technisch vaak heel aardig in elkaar, zo blijkt uit de testresultaten: de twee experts gaven zes van de veertig brillen een onvoldoende voor de bewerking en de montage van de glazen. de rest is technisch dus in orde.
met het afpassen is het echter droevig gesteld. tweederde van de onderzochte zaken stelt de bril niet goed af op het hoofd. de bril staat dan bijvoorbeeld scheef, zakt af of zit niet lekker.
het ad beoordeelde ook de manier waarop de klant behandeld wordt en noteerde uiteraard de prijzen. winnaar van de test is verboon oogadviseur uit woerden, die het op alle punten goed doet. onderaan eindigt kijkgroep krispijn uit dordrecht. deze meet 0,75 punt boven de werkelijke sterkte van het linkeroog en maakt daardoor een bril die volgens de twee deskundigen ‘niet afleverbaar’ is.

overigens alleen voor harleyman: onzin over regen komt niet onder de lens. als je met lenzen in doucht en je haar was komt het in je ogen, doe je de lenzen daarna uit is het zicht troebel door water en zeep, dus komt wel degelijk onder je lens! maar blijf maar eigenwijs en verkoop die onzin maar niet in het openbaar, dit bevestigt de test van het ad.

harleyman schreef op vrijdag 7 jan 2011, 16:01: keesstada schreef op vrijdag 7 jan 2011, 15:51: lastig hè, als je geen antwoord op een logische vraag hebt.

uiteraard zijn er oogontstekingen, maar zegt niet dat het komt van helder kraanwater. toch raar dat mijn kennissen zeiden: “fijne tip, ik heb ook kraanwater gebruikt, geen enkele last van ontstekingen. och, natuurlijk, ik had dat zelf kunnen bedenken, onder de douche krijg ik ook altijd water in mijn ogen en in de regen ook, zelfs zure regen! nooit ontstoken ogen gekregen. of zou na een regenbui half nederland met ontstoken ogen lopen?”
kees gewoon in de regen lopen is geen probleem, maar de contactlens sluit over de cornea .heb je nooit een zandkorreltje onder je lens gehad dan piep je wel anders.zonder lenzen spoelt dit eraf. met lenzen blijft dat eronder zitten.logische verklaring lijkt mij. je bent trouwens een eigenwijze eikel ,als ik het zeggen mag ,die maar zijn mening wil doordrijven! ga wat nuttigs doen.