Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sp
spikkel - 17-01-2011 14:34:40
Voeding & Gezondheid

Shampoo

De fabel dat je een hond niet kunt wassen met shampoo voor mensen is puur marketing. het levert namelijk dubbel zoveel op om shampoo voor jezelf en shampoo voor je hond te kopen in plaats van je eigen shampoo te gebruiken voor je hond.
het zuurgraad geneuzel slaat ook nergens op, mijn eigen shampoo heeft een ph waarde van 7,5 terwijl de hondenshampoo die ik in huis had een ph waarde van 6 had.

onderstaand de ingredienten van een zeer bekend merk hondenshampoo:
- water
- sodium laureth sulphate
- cocamide dea
- cocamidopropyl betaine
- peg-15 cocopolyamine
- disodium hydrogen phosphate
- sodium chloride
- perfume
- glycerine
- diethanol amine
- potassium dihydrogen phosphate
- 1,2 propanediol
- ortho phosphor acid
- 5-bromo-5-nitro-1,3 dioxan.

de samenstelling is van hondenshampoo maar zou net zo goed van een mensenshampoo kunnen zijn hoewel er overal het algemeen minder 'troep' in een mensenshampoo zit. er zitten welgeteld 2 ingredienten in die iets met verzorging te maken hebben namelijk cocamidopropyl betaine en glyerine. de eerste is een milde detergent met een terugvettende werking. hierdoor droogt de huid niet uit. glyerine zorgt voor een beschermend laagje op de huid/haar waardoor deze niet uitdroogt.

helaas wordt deze werking totaal teniet gedaan door sodium laureth sulfate cocamide dea. vermijd ook alles waar peg voor staat, gegarandeerd chemisch en shadelijk. sodium chloride is niet meer dan een flinke schep keukenzout. perfume staat bekend als grootste allergieveroorzaker en kan, net als ortho phosphor acid de huid flink irriteren. diethanol amine is chemisch spul dat de zuurgraad verhoogt en 5-bromo-5-nitro-1,3 dioxanis is een schadelijk chemisch conserveringsmiddel.

voor een hogere zuurgraad kun je een zeer milde detergent gebruiken zoals bijvoorbeeld decyl glucoside echter fabrikanten voegen liever chemisch spul toe om de zuurgraad te verhogen. dit kost namelijk 100 keer minder dat die milde detergent.

tot slot nog een tip, in de sanex zero douchegel zit geen chemische troep. doe hier wat etherische olie doorheen en je hebt een prima hondenshampoo. waarschijnlijk nog veel goedkoper ook dan hondenshampoo.