Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 08-02-2011 12:45:59
Geldzaken & Recht

Geld in depot op derdenrekening notaris

Vladja,
de administratie voeren over een depot betekent bij een notaris iets meer dan alleen maar kijken of het er nog is. maandelijks moet de in de voorgaande maand gekweekte rente boekhoudkundig op dossierniveau verwerkt worden. dat betekent dus dat de boekhouder iedere maand een renteboeking moet doen op het desbetreffende dossier. daarnaast moet de behandelaar van het dossier een aantal keren per jaar een brief sturen om te vragen wat de stand van zaken is. komt er in de tussentijd bericht, dan zal dat behandeld moeten worden. en dan is er nog een winstopslag. € 30,-- ex btw is dus heel normaal.

omdat de rente de laatste tijd zo laag staat, wordt ook nog wel afgesproken dat er 1% van het depotbedrag als administratiekosten in rekening wordt gebracht.

tja en als het vervolgens jaren duurt voordat het depot uitgekeerd kan worden is natuurlijk niet zo zeer het probleem van de notaris. maar hij heeft er wel werk van en loopt het risico voor het bedrag.

de administratiekosten zijn dan ook vooral een stok achter de deur om het geld zo snel mogelijk uit te kunnen keren.