Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 24-06-2011 19:26:36
Voeding & Gezondheid

Wat is goed frituurvet?

Börgemeister schreef op woensdag 22 jun 2011, 18:51: gebruik van arachideoliearachideolie wordt veel gebruikt in de chinese keuken. de zachte notensmaak van arachideolie is geschikt om te roerbakken, bakken, frituren en wokgerechten. de olie verdraagt hoge temperaturen en is daarom goed geschikt voor hete bereidingen. omdat de olie veel meervoudige vetzuren bevat, bederft ze ook niet snel bij het bakken en braden. je kunt de olie ook koud gebruiken, bijvoorbeeld voor sauzen (mayonaise) en vinaigrettes, hoewel de smaak van pinda’s niet geschikt is voor alle soorten dressings. je kunt arachideolie gebruiken in de plaats van maïsolie of zonnebloemolie.

algemene informatie over arachideoliearachideolie is een plantaardige olie, welke bereid wordt uit pinda’s. pinda’s groeien aan een plant of struikje, genaamd arachis hypogae. de plant wordt dertig tot zestig centimeter hoog. de arachis hypogae bestaat al heel lang en werd voor het eerst beschreven door een spanjaard, genaamd oviedo, in 1547. de plant werd in 1600 meegenomen uit brazilië naar indonesië en afrika. pas eeuwen later, niet eerder dan in de 19e eeuw, werd de plant gewaardeerd in europa. de vrucht van de plant is de pinda (ook aardnoot genoemd). de olie wordt geperst uit de pinda’s. de pinda is een peulvrucht en geen noot. pinda’s bestaan voor de helft uit olie. de olie is vloeibaar en heeft een lichtgele kleur.

in de voedingindustrie wordt arachideolie veel gebruikt als basis voor het maken van margarine of voor het inblikken van vis. de arachideolie wordt hierbij vooral gebruikt als “drager”van bepaalde aroma’s of vetoplosbare vitamines. pindakaas was oorspronkelijk een restproduct van de fabricage van arachideolie. de samenstelling van de pindakaas was oorspronkelijk veel droger, want de oliën waren immers uit de pinda’s gehaald. de tegenwoordige pindakaas wordt gemaakt van gemalen pinda’s.

arachideolie is verkrijgbaar in de supermarkt. de olie wordt ook wel pindaolie of aardnotenolie genoemd. het is een relatief goedkope olie. de olie moet bewaard worden op een droge, donkere plaats. (niet in de koelkast).

arachideolie bevat ongeveer 50% oleïnezuur, 8% palmitinezuur, 20% linoleïnezuur, 5% stearinezuur, lignocerinezuur en het bevat als enige olie arachidinezuur. de goede vetten in arachideolie werken cholesterolverlagend. de olie wordt ook veel gebruikt als massageolie. de olie werkt helend bij huidaandoeningen, maar er zijn veel mensen die er echter ook allergisch op reageren.

er zijn inderdaad heel veel mensen allergisch voor pinda,s. en niet een klein beetje ook! mijn kleindochter is heel erg allergisch voor pinda,s, ze kan binnen korte tijd opzwellen, (anafilactysche reactie) vooral bij haar keel en dat kan haar dood veroorzaken. dus als ik iets lees over pinda olie, dan krijg ik altijd een ongerust gevoel. wij komen uit een allergische familie en toen ze baby was, is ze onderzocht op allerlei allergieen in een ziekenhuis. daar reageerde ze zo sterk op pinda,s dat ze moest blijven en meteen aan de medicijnen moest. als dit thuis was gebeurd, was ze er misschien niet meer geweest! we wisten niet dat ze deze allergie had. dat het toen tevoorschijn kwam, was naar, maar tevens een geluk bij een ongeluk dat dit in het ziekenhuis gebeurde. wat ik met dit hele verhaal wil zeggen is, nooit mensen pinda olie aanraden, of geven zonder te vrage nnaar allergieen je weet maar nooit of er iemand erg allergisch voor is!