Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

remi
remi - 16-09-2011 02:55:11
Vakantie & Reizen

Houdbaarheidsdatum zonnenbrandcreme

Dit heb ik gevonden:

veel mensen doen zeker twee jaar - of langer - met een fles zonnebrandcrème, terwijl geadviseerd wordt om producten met een zonnefilter maar één zomer te gebruiken. dit vanwege de beschermingsfactor die afneemt. hoe zit dat nou?

maar één zomer bescherming
zonnebrandcrèmes moet je maar één zomer lang gebruiken, adviseren veel magazines en staat op sommige flessen anti-zonnebrand. dit klopt in zekere zin, omdat de factor van producten in de loop van tijd terugloopt. het product komt de hele zomer lang namelijk in aanraking met warmte, zuurstof en uv-stralen, wat niet bevorderlijk is voor welke crème dan ook... en zéker niet voor een zonnefilter.

minerale filters weerkaatsen uv-stralen, waardoor ze de huid niet bereiken, maar chemische zonnefilters - welke in verreweg de meeste zonproducten zitten verwerkt - absorberen de schadelijke straling voordat ze de huid binnendringen. logischerwijs kunnen deze bestanddelen echter niet eindeloos blijven absorberen. theoretisch gezien vermindert de beschermingskracht dus steeds een minimale hoeveelheid na elke keer dat de filter is aanraking is gekomen met uv-stralen. (hoe snel dit achteruit gaat verschilt per ingrediënt en heeft te maken met de stabiliteit van het filter.) vandaar dat wel wordt beweerd dat je je zonnebrandproducten na één zomer vol zon beter niet meer kunt gebruiken. maar is dat wel zo?

zonnebrandmiddelen na de zomer weggooien?
na één zomer al je overgebleven zonnebrandcrèmes weggooien hoeft zeker niet, hoewel verkopers je dat natuurlijk graag wijsmaken: de factor is welliswaar teruggelopen, maar zeker niet verdwenen! wanneer je hiermee rekening houdt, kun je het product gewoon nog gebruiken (mits de algemene houdbaarheidsdatum niet is verstreken, uiteraard). zo kan een fles meestal twee jaar mee.

daarnaast moeten fabrikanten ook nog eens rekening houden met het teruglopen van de factor wanneer zij hun product labelen. het verplichte houdbaarheidssymbooltje geeft dit aan: een potje met 24m erin is geeft aan dat het product na openen twee jaar houdbaar is. na die twee jaar moet je het product dus nog veilig kunnen gebruiken en dat slaat impliciet óók op de zonbescherming, althans zo zijn de regels volgens de ncv.

een factor spf 30 kun je dus nog gerust smeren, maar houdt er rekening mee dat hier nog maar de helft van over is, zeg een spf 15. in werkelijkheid is de factor veel minder achteruit gegaan: dermatologen schatten in dat een spf 30 na twee jaar is teruggelopen naar spf 27 à spf 28. maar ga je uit van de helft van de originele factor, dan zit je altijd goed.