Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

freya
freya - 12-10-2011 19:17:53
Huishouden & Energie

Welke dimbare spaarlampen?

[quote=gumo schreef op woensdag 12 okt 2011, 18:15]hallo freya, ten eerste bedankt voor je antwoorden! ik heb ècht in het verleden in een consumententijdschrift gelezen dat dimmen niet uitmaakt voor het eindverbruik. sindsdien ben ik ook heel voorzichtig met gebruik en aanschaf van de lampen. ben ik dan al die jaren verkeerd geïnformeerd geweest? en wie heeft dan gelijk? als jij inderdaad gelijk hebt, scheelt dat een slok op een borrel! :-)
het is toch echt zo. hoe méér je dimt, des te méér bespaar je aan energie. het zou wat wezen als het niet zo was......
stel je neemt een lamp van 100w. bij een energieverbruik van 100w (per uur) geeft zo'n lamp een hele hoop licht en ook nog eens een hele hoop warmte. samen goed voor 100wuur (0,1 kwh) aan energie. nu ga je die lamp voor 95% dimmen. er komt dan nog maar weinig licht vanaf en ook zal de lamp niet zo heel erg warm worden. als (volgens jouw artikel) het niet uitmaakt of je wel of niet dimt, dan zou je dus nog steeds 100wuur aan energie verbruiken? waar is die energie dan? nauwelijks licht en een beetje warmte en dan toch 100wuur verbruiken? nee hoor, als je dimt verbruik je ook minder energie en scheelt dat dus in je portemonnee.
en zoals gezegd, als je een lamp niet op vol vermogen gebruikt gaat hij ook nog eens langer mee.

freya