Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 20-01-2012 17:19:02
Geldzaken & Recht

Eerst vakantie boeken, dan pas vakantie doorgeven, mag werkgever daarom ontslaan?

Vladja schreef op vrijdag 20 jan 2012, 17:14: als je toch op vakantie gaat, dus zonder de toestemming en dus tegen het duidelijk uitgesproken nee van de werkgever, kan dat worden aangemerkt als werkweigering. en werkweigering is een van de redenen waarom iemand op staande voet ontslagen mag worden (burgerlijk wetboek nr. 7, artikel 677, lid 1 gevolgd door artikel 678j).

werkweigering is de benaming voor het opzettelijk niet verrichten van arbeid.

het gaat niet om werkweigering, het gaat puur en alleen om het feit dat er geboekt wordt alvorens toestemming te hebben óm in die tijd vakantie op te gaan nemen.

ik zet dus hele grote vraagtekens bij de uitspraak van vrouwe elske dat:
in dat geval zou een staande voet ontslag onredelijk zijn

een werkgever heeft zelfs het wettelijke recht - bij zeer dringende omstandigheden - om een al toegestane vakantie in overleg met een werknemer af te blazen (burgerlijk wetboek nr. 7, artikel 638 lid 5). de werkgever moet dan wel de schade van de werknemer vergoeden.

vladja