Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 01-06-2012 23:03:19
Voeding & Gezondheid

Wat is goed frituurvet?

Börgemeister schreef op zaterdag 25 jun 2011, 03:09:
helaas valt 'cocosvet/olie' net als 'palmvet/olie' onder de 'slechte vetten/oliën' met betrekking tot het verhogend gehalte in het bloed van het 'slechte cholesterol' oftewel 'ldh', m.a.w. draagt (droeg) bij voor hart/herseninfarct(en), ook het onderkend (langzaam) dichtslibben van de halsslagader(s). dit kan elk (para)medicus (o.a. huisarts, internist, cardioloog, diëtist) beamen (met wetenschappelijk bewijslast).

dit is absoluut onzin. het idee dat verzadigd vet slecht is voor de gezond is achterhaald. voor onderzoek raad ik je aan om eens op internet rond te kijken.
hieronder staat een link waar ook het een en ander staat uitgelegd: http://www.cholesterolverlagen.com/blog/verzadigde-vetten-zijn-niet-ongezond/

het probleem in veel frituurvetten is de aanwezigheid van transvet. transvet ontstaat door het harden van plantaardige oliën in de fabriek. veel producten in de supermarkt bevatten transvet, zoals bijvoorbeeld koekjes, zoutjes, margarines en frituurvet/frituurolie. vaak staat het op de verpakking van een product vermeld als (gedeeltelijk) gehard plantaardig vet. transvet richt een enorme schade aan in het lichaam. het werkt onder andere cholesterolverhogend en vergroot de kans op diabetes.
link: http://nl.wikipedia.org/wiki/transvet#schadelijkheid

naast de transvetten zijn de meeste plantaardige oliën, met veel onverzadigde vetzuren, niet stabiel om in te frituren. de olie gaat oxideren en verbranden wat zeer schadelijk is voor de gezondheid. vetten/oliën met een hoog gehalte verzadigde vet zijn stabieler en beter bestand tegen verhitting.

ossewit is een product die van nature goed bestand is tegen verhitting en daarom een prima keus om in te frituren. het product bevat geen transvetten en is ook nog eens goedkoop. het is altijd verstandig om je frituuvet/olie op tijd te verversen, maar dat wordt bij frituurolie toch al snel een dure grap.

ik kan geen enkel argument meer bedenken waarom je niet voor ossewit zou kiezen, tenzij je het niet lekker vindt natuurlijk. ik bak mijn frietjes al jaren in ossewit en bak mijn vlees in roomboter (stabiele vetten en geen transvetten). mijn cholesterol is prima en ben ook prima op gewicht. nu wil dit niet zeggen dat je nu voortaan iedere dag gefrituurd voedsel kunt eten, want frituren is niet nu eenmaal niet de gezondste manier om voedsel te bereiden.