Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 05-09-2012 08:50:58
Winkels & Webshops

Tas inkijken supermarkt

"dan hebben ze het recht om de politie te waarschuwen, die alsnog kan controleren of de verdenking terecht is"

ook politie mag niet in uw tas kijken, niet anders dan wanneer u bent aangehouden als verdachte.


"enkel daartoe bevoegde opsporingsambtenaren mogen bij een redelijk vermoeden van schuld staande/aanhouden. een burger (dus ook winkelpersoneel) mag enkel op heterdaad iemand vasthouden tot er politie is. zij moeten dus zelf hebben gezien dat de klant een product in de tas heeft gestopt en niet heeft afgerekend. zoals eerder gezegd mag er wel in de tas worden gekeken, wanneer dit in de huisregels staan, die zichtbaar bij de ingang moeten zijn"

er mag alleen in uw tas worden gekeken, indien u daar toestemming toe geeft. bij weigering kan de enige sanctie zijn: het niet meer toelaten tot desbetreffende winkel.

daarnaast mag niemand (anders) in uw tas kijken, ook niet indien u bent aangehouden door winkel- beveiligingspersoneel. ook beveiligingspersoneel heeft geen enkele extra bevoegdheid, anders dan iedereen heeft.
indien u dus rechtens wordt aangehouden (vastgehouden) door voornoemd personeel, mogen zij niet in uw tas kijken en (!!) moeten zij u zo snel als mogelijk (onverwijld) overdragen aan de politie.

de politie moet u vervolgens formeel aanhouden, waarna er pas in uw tas gekeken mag worden.

dus als antwoord op uw vragen: de cassiƫre mag alleen in uw tas kijken, als u daar toestemming voor gegeven heeft. u kunt daartoe niet verplicht worden.

en om daarop door te gaan: indien u geen toestemming geeft om in uw tas te laten kijken, is dat absoluut geen reden om u vast te houden (aan te houden) en de politie daarvoor te bellen. wordt u alleen om die reden vastgehouden, is dat wederrechtelijke vrijheidsberoving.

gr. hutch