Rapporteren

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 23-01-2013 17:12:01
Huishouden & Energie

Schimmel op muur

Misty&moos schreef op dinsdag 22 jan 2013, 23:46: ik heb helaas geen oplossing voor dit probleem omdat ik zelf ook last van schimmel in mijn huis heb. maar omdat er diverse oplossingen worden aangedragen wil ik ook even een vraag hierover stellen. ik heb last van schimmel in één hoek van onze slaapkamer, in het trappengat(bovenin waar je tegenaan kijkt als je naar beneden loopt), in de hal onder bij de trap en in het toilet. in het toilet zit wel een afvoer in het plafond. vooral in de slaapkamer is het heel erg. het ziet gewoon zwart. wij hebben spachtelputz op de muren in het hele huis (m.u.v. de badkamer die is helemaal betegeld). wij hebben ons huis aan de buitenkant laten granollen. kan dat wellicht de oorzaak zijn omdat de muren niet meer kunnen "ademen"? er zitten wel roosters onderin de muren. alleen dan zou ik in de hele woning last moeten hebben en dat is niet het geval. wij kunnen helaas niemand aansprakelijk stellen omdat het een eigen woning betreft. wie helpt mij?
hey misty&moos,

het vocht moet ergens vandaan komen...

met wat vragen kunt uzelf de oplossing vinden:

wordt er voldoende en langdurig gelucht?

een gemiddeld huishouden produceert flink wat liters water(damp) per dag (ook tijdens uw slaap) en die onzichtbare waterdamp slaat altijd neer (condenseert) op de koudste (muur)oppervlakken.

moderne ventilatieroosters zijn meestal veel te klein om voldoende vocht af te voeren, zeker als het windstil weer is.

is de kruipruimte onder uw woning vochtig?

is er een open verbinding met uw kruipruimte en de ruimtes waarin u leeft?
zelfs kleine kiertjes tussen kruipruimte en leefvertrekken kunnen per dag liters extra vocht in uw huis opleveren.
tevens kan er vanuit uw kruipruimte gevaarlijk radon/thorongas uw huis binnendringen.

u vroeg: "wij hebben ons huis aan de buitenkant laten granollen. kan dat wellicht de oorzaak zijn omdat de muren niet meer kunnen "ademen"?".

nee, lijkt mij onwaarschijnlijk; wat ik al zei: dat vocht komt ergens vandaan en kan worden afgevoerd door ventilatie en verwarming.

het verwarmen van vochtige lucht is trouwens veel duurder dan het verwarmen van droge lucht, dus ook voldoende luchten in de winter is aan te raden en beter voor uw gezondheid.

(onzichtbare) schimmelsporen en schimmels kunnen een gevaar opleveren voor uw gezondheid; als uw schimmel ziet dit zo snel mogelijk nat verwijderen om verdere schimmel uitbreiding te voorkomen.

succes!