Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gompy2
gompy2 - 16-05-2013 18:28:57
Huishouden & Energie

Wat is een goede vergelijkingssite voor energieleveranciers?

Wat ik me nu afvraag bij dit soort "adviezen", leest men nou geen kranten, of kijkt men nooit naar het nieuws op tv of waar ook, of is er iets met een "kort igeheugen"...
verifieert men nou nooit eens een bewering eer men die hier neerplempt en daarmee mensen totaal op het verkeerde been zet?
quote:

consumentenbond verdient aan prijsvergelijken?
misleiding, of vaart de bond een nieuwe koers?
de consumentenbond verdient aan het vergelijken van energieprijzen. de bond besteedt het vergelijken daarvan uit aan een andere website, genaamd prizewize, die ook een overstapservice aanbiedt. in ruil daarvoor krijgt de consumentenbond een deel van de overstapprovisie die prizewize van de energiemaatschappijen ontvangt. daarmee handelt de consumentenbond in strijd met de eigen doelstellingen. dat zegt easyswitch, een van de andere prijsvergelijkende sites in de branche. de consumentenbond zegt: „we varen een andere koers.”

op de site zegt de consumentenbond:

„wij worden niet betaald door adverteerders en krijgen ook geen subsidie van de overheid. wij kunnen bestaan door de contributie van onze 480.000 leden. zo kunnen wij geheel onafhankelijk onderzoek blijven doen én opkomen voor de belangen van consumenten.”

1. hoe werkt dat in praktijk?
prizewize heeft een eigen database en een eigen ‘calculator’: software op basis waarvan de site het aanbod van de verschillende energieleveranciers vergelijkt. in de database van prizewize zit het aanbod van alle leveranciers met een vergunning voor het leveren van energie in nederland. dat zijn er dertig. volgens prizewize directeur hans de kok heeft de elektronische prijsvergelijker „commerciële afspraken” met 80 tot 90 procent van deze aanbieders. dat wil zeggen dat prizewize provisie ontvangt van de energieleverancier, wanneer een klant via de database van prizewize overstapt. dat kan op de site van prizewize, maar ook op sites die gebruik maken van de prizewize-database: zoals de site van de consumentenbond. van iedere aanbieder krijgt prizewize hetzelfde bedrag aan provisie voor een standaardcontract.

2. wat verdient de consumentenbond daaraan?
op jaarbasis ongeveer 1 miljoen euro. ter vergelijking: de jaarbegroting van de consumentenbond is ongeveer 36 miljoen euro.

3. is het aanbod volledig op de consumentenbond site?
nee, niet helemaal. in de prizewize energievergelijker vind je de leveranciers terug met een vergunning voor het leveren van energie in nederland. maar aanbiedingen van inkoopcoöperaties, ondernemingen of verenigingen die samen goedkoop energie inkopen, zoals de vastelastenbond en sportstroom, zijn niet terug te vinden in de database. bovendien is overstappen naar een andere partij niet in alle gevallen even makkelijk. direct overstappen kan alleen naar de partijen met wie prizewize een commerciële afspraak heeft. consumenten die bijvoorbeeld bij orro energy een contract willen afsluiten, moeten zelf contact opnemen met de maatschappij.

4. gebeurt dit ook met andere producten of diensten?
op dit moment alleen met pakketdiensten voor internet, kabel-tv en digitale telefonie en compensatie voor vluchten. deze maand begint de consumentenbond met een overstapservice voor zorgverzekeraars.

5. wat is de kritiek?
het aanbod is niet volledig, de consument heeft geen toegang tot alle actietarieven en één prijsvergelijker wordt bevoordeeld ten opzichte van de andere sites, zegt jelle feenstra van easyswitch.nl, een andere energieprijsvergelijker.

„er zijn ongeveer tien van dit soort sites, al hun aanbod zou moeten worden meegenomen op de site van de consumentenbond. bovendien kan je via de database van prizewize alleen de actietarieven zien van aanbieders waar de site een afspraak mee heeft.”

daarbij is het volgens feenstra niet duidelijk genoeg voor de consument dat een derde partij diensten aanbiedt onder de vlag van de consumentenbond.

6. wat zegt de consumentenbond?
directeur combée:

„vroeger werden we opgericht om producten alleen te testen. nu komen er steeds meer consumenten die ook meteen iets willen kunnen kopen. daarom zijn we begonnen met de overstapservice. wij willen hier duidelijk en transparant over zijn. dit is een beetje nieuw, dus het kan best zijn dat er onduidelijkheden over bestaan. maar dan passen we dat in de toekomst aan.”


bron: http://www.nrcnext.nl/blog/2011/10/31/consumentenbond-verdient-aan-prijsvergelijken/">nrcnext.