Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sjj
sjj - 11-10-2013 16:13:58
Huishouden & Energie

Is geinpregneerd schuttinghout giftig als bed?

Zou maar geen geïmpregneerd houtgebruiken voor een boomhutbed.
er is genoeg onbehandeld hout te verkrijgen wat er voor te gebruiken is.
en wat is de reden om geïmpregneerd hout te gebruiken voor het gebruik binnen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
er zijn verschillende biociden gebruikt om hout te impregneren. bijvoorbeeld creosoot en mengsels van arseen, chroom en koper. deze stoffen werden en worden gebruikt om te voorkomen dat het hout wordt aangetast (bijvoorbeeld door houtrot). voor de bestrijding van schadelijke organismen in aangetast hout (zoals houtworm) worden andere stoffen gebruikt.

sommige stoffen zijn gevaarlijk voor mens, dier of milieu. fabrikanten mogen deze biociden niet meer gebruiken. dat bepaalt het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (ctgb). het ctgb bekijkt ook hoe u het hout mag gebruiken. het is verboden om biociden of het hout op een andere manier te gebruiken.

koper en chroom
fabrikanten gebruiken koper en chroom (‘koperchroom’) om hout te impregneren. koper beschermt het hout. chroom zorgt dat het koper beter in het hout blijft zitten. hout dat is behandeld met koper heeft een groenige kleur.

fabrikanten gebruiken chroom vi, als zij hout impregneren met koperchroom. die stof is kankerverwekkend. tijdens het proces verandert chroom vi echter in een ongevaarlijke stof: chroom iii. daarom is het hout bij normaal gebruik niet schadelijk voor consumenten. normaal gebruik is bijvoorbeeld in tuinmeubelen of bij het klussen.