Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sl
slobberbone - 10-01-2014 14:25:06
Huishouden & Energie

Is een warmtepompdroger echt zuinig?

[quote=jpcantineau schreef op vrijdag 10 jan 2014, 14:03]natuurlijk is drogen aan de waslijn ( in de zomer) goedkoop, m a a r drogen (in de winter en bij regenweer ) binnen in huis is niet zo handig.
het vocht gaat uit het wasgoed in de lucht van de woning. als er geen ventilator systeem in huis is, gaat het vocht van de lucht in de muren , houtdelen en andere materialen van / in de woning.
dus de was is wel droog, maar je huis wordt opgevreten door het vocht.
.
als er wel een ventilator in huis is, zet die dan op stand 3 of de hoogste stand tijdens de was drogen.
de ramen open zetten kan ook, maar dan gaat alle warmte uit je huis en kost het erg veel aardgas of stadswarmte om het huis op te warmen.
.
een wasdroger die de warme natte lucht naar buiten blaast, kost ongeveer € 2,80 tot € 4,60 per week aan stroomkosten, bij 2 a 3 x gebruik per week.
.
een condensdroger is wat goedkoper per week, maar het grote voordeel van een condensdroger is, dat alle warmte die gebruikt wordt om de was te drogen in je huis blijft ( in de winter) en hoef je de keuken, bijkeuken, of badkamer niet met aardgas of stadswarmte te verwarmen.
voor 1 x stroom kopen heb je en de was droog en je (bad) kamer verwarmd..
.
nu de warmtepomp droger. deze gebruikt inderdaad 1/3 van de stroom van een gewone ( condens- of lucht-droger) en houdt ook de wamrte in huis.
zoals eerder gemeld, moet je wel de filters goed schoon houden, erg belangrijk.
de wat hogere aanschafprijs heb je in 4 a 5 jaar terugverdiend, bij een gebruik van 2 a 4 x per week.

als je het geld er voor hebt en er voor over hebt, adviseer ik n warmtepomp droger en dan 1 van miele, die is echt goed. miele is als laatste fabrikant op de markt gekomen met een warmtepomp droger; heeft alle andere modellen onderzocht en geleerd van de fouten, die er veel zijn.
zoals lawaai, slecht drogen, filters direct vol met stof, duurt lang voordat was droog is, enz.


voordeel alle warmte in huis met die drogers dus ook het vocht wat in de warme lucht zit :(