Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

dobby
dobby - 30-03-2014 17:30:42
Computers & Telefonie

Downloadsnelheid laten testen

Even voor alle duidelijheid: het is eigenlijk zo goed als zeker dat de speedtest van je eigen provider, of meer specifiek een speedtest die binnen het eigen netwerk van je provider blijft, een betere snelheid geeft dan een externe.. dat is hier met een ziggo aio-extra bijvoorbeeld ook heel duidelijk:

op de ziggo speedtest haal ik meestal gemiddeld iets als van 13.8 mbps / 153 mbps up/down (wired, that is.. draadloos wisselender, maar nog steeds acceptabel.. maar ik woon in een flat met veel wifi modems in de buurt)

vergeet niet: die 15/150 mbps (in dit geval) snelheid is wat naar jouw kant toe komt.. jouw eind van de internet pijp zeg maar.. als de speedtest in een ander netwerk zit, en (om even een extreem voorbeeld te noemen) op een home servertje met een 10 mbps netwerk kaart draait.. dan zal je nooit en te nimmer jouw maximale snelheid halen.. de zwakste schakel is dan in dat geval niet jouw kant, maar de andere kant.

een snelheids test binnen het netwerk van je provider, gehost door je provider, zal de maximale snelheid meestal (makkelijk) halen,, pas de connecties tussen de netwerken, en de uiteindelijke servers zijn meestal beperkend.. en die zijn binnen het eigen netwerk meestal geen probleem.

dus je kan nog zo'n snelle verbinding hebben.. als "de andere kant" traag is schiet je daar niets mee op... of wat sommige mensen ook wel eens vergeten.. als ze zelf een ipv6 tunnel geregeld hebben omdat ziggo/upc "daar niet echt nog mee komen" dan moet je natuurlijk niet de snelheid van je tunnel testen.. die is, zeker bij gratis tunnels, niet te vergelijken met je raw speed..


overigens: speedtest.net is wel een van de meer serieuze (en betrouwbare) testsites.. die geeft meestal wel representatieve waardes.